Yağ Yakıp Kas Yapmak İçin Beslenme Programı

Yağ Yakıp Kas Yapmak İçin Beslenme Programı

Yağ Yakıp Kas Yapmak İçin Beslenme Programı

Sağlıklı beslenmek başlı başına ciddi bir iştir. Söz konusu olan yağ yakmak ve kas yapmak olduğunda durum daha da karmaşık hale gelir. Kilo vermenin temel mantığı kalori açığı oluşturmak olsa da, hedefiniz yağlı vücutta kas yapmak ise bundan çok daha fazla bilgiye ihtiyacınız olacaktır. Her gün karşınıza çıkan diyet listeleri, egzersiz programları ve tavsiyeler aklınızı karıştırır ve genellikle de işe yaramaz. Çünkü beslenme programı fitness programının başarıya ulaşması için mutlaka kişiye özel olarak hazırlanması ve programların disiplinli bir şekilde sürdürülmesi gerekir.

Yağ Yakıp Kas Yapmak İçin Beslenme Programı Nasıl Olmalıdır?

1. Kalori ihtiyacı

Beslenme programı oluşturulurken cinsiyet, yaş, boy, kilo, yağ-kas oranı ve aktivite düzeyi baz alınarak kalori ihtiyacı belirlenir. Kilonuz değiştikçe ihtiyacınız olan kalori miktarı değişir. Size özel hazırlanan beslenme programı ve antrenman programlarımız profilinize yüklediğiniz fotoğraflarınıza göre yenilenir.

2. Makrolar

Kalori hesabından çok daha önemli olan makroların belirlenmesidir. Herkesin günlük alması gereken miktar farklıdır.

  •  Protein 

Kas kaybetmeden yağ yakmak için diyet oluştururken en temel besin grubu proteinlerdir. Uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Egzersiz sonrası kasların onarımı için büyük önem taşır. Kırmızı et, balık, tavuk, hindi ve yumurta gibi proteinler beslenme programı içinde yer alması gereken besinlerden bazılarıdır. 

  • Yağ

Yağlar yüksek kalorilerine rağmen yağ yakımını hızlandırır ve ciddi enerji sağlar. Zeytinyağı, hindistancevizi yağı, kabuklu kuruyemişler, yağlı tohumlar mutlaka beslenme programına dahil edilmelidir. 

  • Karbonhidratlar

Kaslar gelişim için glikojene ihtiyaç duyar ve bunu da karbonhidratlar sağlar. Özellikle yoğun egzersiz yaptığınız günlerde karbonhidrat alımınızı artırmanız gerekir. Basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratları tercih etmelisiniz. Baklagiller, tahıllar, meyve ve sebzeler doğru karbonhidrat kaynaklarıdır. Miktar arttığında kilo alacağınızı aklınızdan çıkarmayın.

Size özel hazırlanan beslenme programı günlük ihtiyacınız olan protein, karbonhidrat ve yağ oranlarını içerir. Ayrıca sizin için oluşturulan menülerde alerjiniz olan ya da sevmediğiniz besinler dikkate alınır.

3. Yaşam şeklinize uygun beslenme programı 

Standart diyet listeleri herkes için uygun değildir. Çünkü herkesin alışkanlıkları, tercihleri, günlük yaşam şekli birbirinden farklıdır. Size özel beslenme programı oluşturulurken tüm bunlar göz önünde bulundurulur. Böylece programınıza hızlı adapte olup süreklilik sağlamanız hedeflenir. 

4. Öğün Planı

Özel bir beslenme programı uygularken ne yediğiniz kadar ne zaman yediğiniz de önem taşır. Öğün sayısı herkes için aynı değildir ve sizin yaşam şeklinize göre düzenlenmelidir. Öğünler planlanırken hangi besin grubunu ne zaman tüketeceğiniz ve antrenman öncesi sonrası almanız gereken miktarlar kişiden kişiye farklılık gösterir. 

5. Su tüketimi

Sağlıklı beslenmenin ilk koşulu hepimizin bildiği gibi su içmektir. Beslenme programınızın amacı ne olursa olsun su büyük önem taşır. Metabolizmayı hızlandırdığı için yağ yakmanıza yardımcı olur. Zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar. Enerji artırır. Açlık hissini yatıştırır. 

6. Doğal besinler kullanın

İşlenmiş ürünler, şeker, tatlandırıcı içeren ürünlerden olabildiğince uzak durun. Hedef yağ yakmak ve kas yapmak olmadığında bile sağlıklı bir beslenme programı doğal ürünlerden oluşmalıdır. Tükettiğiniz tüm gıdaların içeriklerine bakmayı unutmayın.

7. Uykunuza önem verin

Özellikle kas yapımı için uyku beslenme programı kadar önemlidir. En az 7 saat uyumaya çalışın. Uyku saatiniz de hormonları aktive etmek ve kasların yapımı açısından dikkat edilmesi gereken bir konu. Gece 23:00 ve 03:00 arası uyku için en ideal saatlerdir. Uyuduğunuz ortamın tamamen karanlık olmasına da ayrıca dikkat edin.

8. Supplement

Enerjinizi artırmak ve kas kazanmak için desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Bu tür ürünlere ulaşmak ülkemizde rahatlıkla sağlanıyor fakat kullanımı hakkında gerçekten bilgiye sahip değilseniz, bilinçsiz kullanımı kötü sonuçlara yol açabilir. Bu ürünleri kullanmadan önce bir uzmana danışmanız önerilir. Kişiye özel hazırladığımız beslenme programı içinde supplement kullanımı, kombinasyonları ve kullanım zamanlaması ile ilgili ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.

Yağ Yakmak ve Kas Yapmak için En Doğru Antrenman Hangisi?

Kalori kısıtlaması içeren beslenme programı uygulandığında kas kaybı yaşanması doğal bir sonuçtur. Bunu engellemenin en etkili yolu ağırlık çalışmaları yapmaktır. Ağırlık antrenmanı testosteron hormonu ve büyüme hormonunu artırır. Bu sayede kas yapımına katkıda bulunur. Ancak yoğun ağırlık antrenmanı da kas yıkımına neden olur. 

Kas yapımı ve yağ yakımı için antrenman programları; vücut tipiniz, hedefleriniz ve yaşam şeklinize göre düzenlendiğinde sizi en doğru sonuca götürür. Haftalık antrenman sayınız, sizin için en etkili hareketler, set sayıları, tekrar ve dinlenme süreleri belirlenmelidir. Kişiye özel hazırladığımız antrenman programlarında hedefinize ulaşmanız için en etkili kardiyo tipi ve süresi de belirlenir.

Size özel hazırlanacak olan detaylı video destekli antrenman programımız ile hedefinize ulaşmanız, dayanıklılığınızın ve kuvvetinizin artması sağlanır. 

Son olarak kasların onarımı ve gelişimi için dinlenmenin öneminden bahsedelim. Beslenme programınıza ve fitness programınıza gösterdiğiniz özeni dinlenmenize de göstermeniz gerekir. Antrenman programınıza göre dinlenmeniz gereken zamanlar belirlenmelidir.

Cinsiyet, yaş, amaç (yağ yakmak, kas gelişimi, hacim kazanmak ya da diğer nedenler) ve seviyelere göre hazırlanmış beslenme programı, antrenman programı ve her ikisini de içeren eğitim programlarımızdan birini seçebilirsiniz. Program süresince benimle iletişime geçebilirsiniz. Böylece, motivasyonunuzu kolayca sürdürür, doğru bilgiler edinir, zamandan tasarruf eder ve sağlığınızı riske atmadan hayalinizdeki görüntüye ulaşabilirsiniz. Siz de programdan tam anlamıyla faydalanmak için online personal trainer hizmetimizden yararlanabilirsiniz.