Melatonin Nedir? - Baran Kalaycı

Melatonin Nedir? - Baran Kalaycı

GÜZEL BİR UYKU UYUYAMIYOR MUSUNUZ?

Sizinle “MELATONİN” ile ilgili bir kaç paylaşımda bulunmak istiyorum. "Uyku problemi yaşam kalitemizi düşürür.” Uyku düzeni nedeniyle kendisini gündüz yorgun, halsiz hissedenlerin ve dikkatini toplayamayan kişiler için;

Melatonin Nedir?

Melatonin, insan beyninde bulunan ve biz uyurken salgılanan bir hormondur. Karanlıkta uyuduğumuzda beynimiz tarafından otomatik olarak harekete geçiririlen bu maddenin faydaları, oldukça fazla olmakla birlikte aynı zamanda şaşırtıcıdır.

Karanlıkta uyurken yoğun olarak salgılanan melatonin hormonu, vücudumuzun doğal korunma ve yaşamsal faaliyetlerini sürdürme mekanizmasını destekleyerek grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı direnç göstermemizi sağlar. Kansere karşı savaşan güçlü bir salgı olduğu klinik ortamlarda kanıtlanan melatoninin, meme tümörlerinin büyümesini yavaşlattığı, kalp ve damar hastalıklarını önlediği ve bağışıklık sistemini koruduğu da ortaya çıkan bulgular arasındadır.

Melatonin salınımı için;
Düzenli ve yeterli bir melatonin salınımı için, karanlık ortamda uyumak gerekmektedir. Eğer kullanılıyorsa gece lambaları solgun kırmızı ışık vermelidir. Televizyon karşısında uyuklama yapılırsa, televizyon kapatılmalıdır.

Melatonin beyinde yalnızca geceleri ve karanlıkta salgılanan bir hormondur. Yapılan çalışmalar melatoninin gerçekten kanseri önleyici etkileri ve hücresel hasarın onarımında çok önemli rolü olduğunu gösteriyor.

Deneylerde, uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken ışık açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı tespit edilmiş. Bu bilimsel bir gerçek! Lütfen karanlıkta yatın ve çocuklarınız uyurken ışığı kapatın.Unutmayın görme engellilerde kanser görülme oranı sıfıra yakındır.

İyi bir gece uykusu için çay ve kahve gibi içeceklerin ortalama 6 saat kadar önce kesilmesi gerektiğini ifade eden Aksu, "Çay ve kahvenin içindeki maddeler bizdeki uykuyu başlatan merkezleri 6 saat kadar baskılar, bu da uykunun başlamasını etkileyebilir. Bu nedenle iyi bir uyku için ortalama 6 saat öncesinde çay ve kahve gibi içeceklerin tüketilmemesi gerekiyor." diye konuştu.

Melatonin Eksikliği Yaşlanmayı Hızlandırıyor. Vücutta Melatonin düzeyi ne kadar olmalıdır?

Yaşla birlikte vücutta melatonin seviyesi yüksek oranda düşmektedir. Genç bir insanda 100 birim melatonin varken ileri yaşlarda 30 birime kadar düşmektedir. Eğer bu seviye, diğer faktörlerle birlikte normalden fazla düşerse yaşlanma süreci hızlanır, hastalıklara yakalanma oranı yükselir. Yetersiz uyku, stress, huzursuzluk gibi faktörler melatonin eksikliğini tetikliyor. Melatonin eksikliği kendisi sıkıntı ve depresyonu tetiklemekte, oluşan bu durum eksikliğin  daha da artmasına yol açarak kısır bir döngü oluşturabilmektedir.

Melatonin Salgısını Arttıran Yiyecekler

Et, balık, peynir, muz, çilek, elma, portakal, böğürtlen, fıstık, ceviz, antep fıstığı,  badem, kestane,  patlıcan, ıspanak, brokoli, bezelye, yosun, lahana, soğan, domates, mantar, karnabahar, patates ve salatalık, kuru fasulye, barbunya fasulyesi, nohut, kabak, çemen, susam, keten tohumu ve ayçiçeği tohumlarında bulunur.