Maksimum Yağ Yakımı

Maksimum Yağ Yakımı

Yağ yakımı için sağlıklı yöntemlerin uygulanması gerekir. Pek çok bireyin kilo verme sürecinde yaptığı en büyük yanlışlardan biri de doğru uygulamalar yapılmamasıdır. Özellikle yağ yakımı ve kilo kaybı kavramları birbirine karıştırılan iki kavramdır. 

Bu süreçte yapılan diyet ve egzersiz rutinlerinin temel hedefi kas kütlesini koruyup artırırken; fazlalık olan yağ kütlesini de minimize etmek olmalıdır. Bu düzende vücut ağırlığı kaybı ile birlikte vücuttaki fazla miktardaki yağ dokusunun azalması sağlanır.

Kilo kaybında, vücut kompozisyonunu oluşturan su, kas ve yağ dengesine gözetilmeden total vücut ağırlığın azalması amaçlanır. Yağ yakımı ise vücuttaki mevcut olan yağ kütlesinin azalması amaçlanır. Bu süreçte kas kaybı yaşanması arzu edilen bir durum değildir. Fakat yüksek kilo kayıplarında az miktarda da olsa kas kaybı yaşanmaktadır.

“Maksimum yağ yakımı için neler yapılmalı?” başlıklı blog içeriğimizde sizler için yağ yakımının en etkili yöntemlerini derledik. Yazımızı okuyarak yağ yakını sürecine destek olan içecekler, yağ yakımı için yürüyüşün önemi, ideal vücut yağ oranı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. İyi okumalar ve sağlıklı günler diliyoruz.

Yağ Yakmanın En Etkili Yolları

Yağ yakımı için en yöntemi beslenme düzeni oluşturmaktır. Pek çok diyet yöntemi olsa da pek çok diyet programı kilo verme süreci için sağlıklı ve etkili bir yöntem değildir. Her kişinin mevcut kilosu, fiziksel durumu, yaşı, genetik faktörler farklıdır. Dolayısı ile uygulana rutin her bireyde aynı etkiyi yaratmayabilir. Bu süreçte uzmanlardan destek alınarak kişiselleştirilmiş bir beslenme ve diyet programı uygulanmalıdır.

Lifli besinler, sindirim sistemi sağlığının korunması için etkili olmanın yanı sıra yarattığı tokluk hissi  ile yağ yakımı sürecine yardımcı olur. Yaratılan tokluk hissi kilo kontrolü sağlamaya destek olur. Karbonhidratların kilo verme ve yağ yakımı süreci için tüketiminin durdurulması düşünülse de bu makro besin grubu, vücudun birincil enerji kaynağıdır.  

Bu süreçte proteinlerin enerjiye yönelik kullanılmasını engeller ve  kas gelişimine destek olur. Dolayısı ile sağlıklı karbonhidrat kaynakları küçük porsiyonlar ile beslenme rutininde yer alırken; işlenmiş ve rafine karbonhidrat kaynakları beslenme rutininden çıkarılmalıdır.

Yağ yakımı ve kilo verme sürecinin en önemli noktalarından biri en önemli noktalarından bir diğeri de kalori açığı yaratmaktır. Günlük olarak alınan kalori, harcanan kaloriden fazla ise kilo almaya başlanır. Fakat tam tersi bir durumda kilo kaybı yaşanır. 

Yağ Yakmaya Teşvik Eden İçecekler

  • Zencefil Çayı: Yağ yakımını hızlandıran besinler arasında yer alan zencefil çayı, metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Ayrıca vücutta bulunan toksinlerin de atılmasını sağlar.
  • Sade Kahve: Pek çok kahve severin olmazsa olmazları arasında yer alan sade kahve de kilo vermeye yardımcı olur. Sade kahve vücutta depolanan yağ dokusunun parçalanmasını sağlar. Tüketilen her sade kahve ile birlikte vücuda alınan kafein yağ yakımı için destek niteliğindedir. 
  • Elma Sirkesi: Antibakteriyel özelliğe sahip olan, yüksek kan şekeri ve tansiyonu dengeleyen elma sirkesi bölgesel yağ yakımı için de oldukça etkili bir besindir. Tokluk hissi yaratan elma sirkesi, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını kolaylaştırır.

Yağ Yakımında Yürüyüşün Önemi

Vücudun formda kalması için en etkili egzersizlerden biri de yürüyüştür. Vücuttaki yağları bölgesel olarak azaltılması için yürüyüş yapmak yağ yakımı için oldukça önemlidir. “Vücutta yağ yakımı nasıl olur?” sorusuna cevap olarak düzenli yürüyüş yapmak cevabını verebiliriz. Bu süreçte tempo tutmak ve nefes kontrol sağlamaya çalışılmalıdır.

Tempolu yürüyüş yapmak vücudu şekillendirme ve sıkılaştırırken; vücutta fazlalık olarak depolanan yağların da yakılmasını sağlar. Dolayısı ile düzenli yürüyüş yapmak yağ yakımına destek olur.

İdeal Vücut Yağ Oranı Nedir, Nasıl Hesaplanır?

Vücut yağ oranı, kişinin vücut ağırlığının ve kompozisyonunuzun ne kadarının yağ ve ne kadarının da yağsız kütle olduğunu ölçümlemeye yönelik olarak gerçekleştirilen bir ölçümdür. Vücuttaki yağ dokusunun ana işlevi enerjiyi lipit formunda depolamaktır. Vücut yağ yüzdesini hesaplamak için cinsiyet, boy, boyun çevresi (cm), bel çevresi (cm), kalça çevresine (cm) yönelik bilgilere sahip olunması gerekir.

Kemik, böbrek, karaciğer, bağırsaklar ve kaslarda bulunan esansiyel yağlar ve zaman birikmekte olan yağ kütlesi yani depolanan vücut yağı olmak üzere vücutta iki çeşit yağ bulunur. Vücut yağ oranının hesaplanmasında farklı yöntemler kullanılır. 

Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir: Sualtı tartımı, bod pod, Çift Enerjili X Işını Absorbsiyometrisi (Dxa), Biyoelektrik Empedans (Bıa). Bu yöntemlerin yanı sıra D vücut tarayıcılar, elektriksel empedans Miyografisi (EIM), çok bölmeli modeller gibi ölçümleme yapan farklı teknikler ile de vücut yağ oranın hesaplaması gerçekleştirilebilir.

Yağ Yakımını Kolaylaştıran Diyet Önerileri

Diyetler kilo verme ve hedeflenen vücut görünümüne sahip olmak için en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Yağ yakımı sürecinde de diyet en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Farklı içeriklere sahip pek çok diyet çeşidi olsa da bu diyetler herkes için etkili ve doğru yöntem olmayabilir. 

Cinsiyet, yaş, sağlık durumu, kan grubu, vücut yağ oranı gibi değişkenler uygulanması gereken diyet çeşitleri arasında farklılıklara yol açar.

Yağ yakımı için diyet uygulaması yapmak isteyen kişiler mutlaka uzman doktorlara danışılmalı ve onların yönlendirmeleri ile diyet rutini oluşturulmalıdır. Bu yöntem uygulanmadığın kilo verilse de sonrasında tekrar kilo alma gibi istenmeyen durumlar meydana gelebilir.

Sık Sorulan Sorular

1 haftada en fazla ne kadar yağ yakılır?

Yağ yakımı için beslenme ve egzersiz rutini oldukça önemlidir. Bu süreçte haftada 1 – 2 kilogram yağ yakımı gözlemlenir.

Yağ yakımını ne hızlandırır?

Yağ yakımını hızlandırmak için kalori açığı yaratılmalı ve metabolizmanın çalışma hızı artırılmalıdır.

Vücut en çok ne zaman yağ yakar?

Yağ yakımı için egzersiz yapılması ve dengeli bir beslenme rutini belirlenmesi önemlidir.

Sonuç

Yağ yakımı ve kilo verme sürecinde yapılan yanlışlardan biri de doğru yöntemler kullanılmamasıdır. Yağ yakımı ve kilo kaybı kavramları birbirinden farklı fakat sıklıkla birbirine karıştırılan iki kavramdır. Yapılan diyet ve egzersizlerin temel amacı kas kütlesini koruyup artırırken; fazlalık olan yağ kütlesini de minimize etmektir. 

Bu sayede vücut ağırlığı kaybı ile vücuttaki fazla miktardaki yağ dokusu da azalır. Kilo kaybı yaşanırken, vücuttaki su, kas ve yağ dengesine gözetilmez ve total vücut ağırlığın azalması hedeflenir.  Yağ yakımı ise vücuttaki mevcut olan yağ kütlesinde bir azalma yaşanması amaçlanır. Yağ yakımında kas kaybı yaşanması arzu edilmez.

Fitness alanında derin bir bilgi birikimine ve deneyime sahip olan; Baran Kalaycı’dan personel training desteği alarak spor deneyiminizi maksimum verimli bir hale getirebilir; sizin için hazırlanan doğru beslenme rutini ile hedeflerinize en doğru ve hızlı şekilde ulaşabilirsiniz. Bizimle iletişime geçmek ve bilgi almak için barankalaycı.com’u ziyaret edebilirsiniz.