Kadınların Erkek Gibi Kaslı Olurum Korkusu

Kadınların Erkek Gibi Kaslı Olurum Korkusu

Kadınların ağırlık antrenman rutini sonrasında en büyük endişeleri arasında yer alan erkekler kadar kaslı olacağım korkusu sık sık gündeme gelen bir konudur. Fakat yapılan araştırmalar göstermektedir ki bu düşünce herhangi bir temele dayanmamakta ve gerçekliği bulunmamaktadır. Bu durumun temel nedeni ise testosteron hormonudur. 

Erkeklerin kadınlardan  daha kaslı bir yapıda ve daha güçlü olmasının temel sebebi testosteron hormonu seviyeleridir. Yapılan araştırmaların sağladığı verilere göre  kadınlar erkeklerden yaklaşık 15 kat daha az testosteron üretimi gerçekleştirmektedir. Fakat  kadınlar yaptıkları kuvvet antrenmanından yüzdesel olarak bakıldığında en az erkekler kadar kuvvet ve kas kazanımı elde edebilmektedir. Fakat erkeklerin spor antrenmanlarına başladığı vücut kompozisyonun ve kas kütlesinin kadınların antrenmanlara başladığı vücut kompozisyonuna ve kas kütlesinin farklı olması durumu temel farkı oluşturmaktadır. 

Erkekler sıklıkla kadınlar ile kıyaslandıklarında çok fazla bir kas kütlesi ile egzersiz yapmaya başlamaktadır. Bunun yanı sıra kadınlar ve erkekler kıyaslandığında relatif kas hacmi artış oranı ise eşittir.  “Kadınların Erkek Gibi Kaslı Olurum Korkusu” başlıklı bu yazımızda kadın ve erkek kas yapısındaki temel farklılıkları sizler için derledik. İyi okumalar dileriz!

Kadın ve Erkek Kas Yapısı Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kadınlar erkekler gibi kaslı olur mu?

Yapılan bilimsel çalışmalar erkekler ve kadınların  3000 iskelet kası geninin farklı davrandığı bilgisini ortaya koymaktadır. Bu farklılıklardan birinin erkeklerin kadınlara kıyasla daha fazla sayıda tip II kas lifine yani  hipertrofinin büyük bir kısmının meydana geldiği yüksek eşikli bir motor ünitelerin yönettiği kas lifi tipine sahip olması durumunun olduğu  düşünülmektedir.  

Bu düşünce yüksek ihtimalle kadınların egzersiz esnasında aerobik metabolizmaya daha fazla bağımlı olması ve erkeklerin ise egzersiz esnasında anaerobik metabolizmayı kullanmaya daha fazla yatkın olduğunu destekleyen bulgular sonucu ortaya çıkmıştır.

Kadınlar ve erkeklerin yapısal farklılıklardan bir diğeri de kadınların erkeklere kıyasla daha düşük bir testosteron hormonu seviyesine sahip olması ve daha yüksek östrojen hormonu seviyesine sahip olmasıdır. Bu iki hormonun da kas yapım süreci ile ilgili etkin bir rol oynadığı bölüm kasların protein sentezi, egzersiz antrenmanı sonrasında kasların toparlanması ve kas hasarının miktarı vb. gibi durumlardır. Kadınlar sahip olduğu östrojen hormonu sebebi ile antrenman sonrasında erkekler ile kıyaslandıklarında daha az kas hasarı meydana gelmesi eğiliminde olduğu gösterilmiştir. 

Yapılan bilimsel çalışmalar gösteriyor ki erkeklerin daha yüksek seviyede testosteron hormonuna sahip olması beraberinde kasların protein sentezi ve kas hacmi artışı gibi konularda kadınlar ile kıyaslandığında büyük bir avantaj getirmektedir. Kadınların erkekler ile kıyaslandığında daha düşük bir kas kütlesine sahip olmasının sebeplerinden biri olarak öne sürülen temel düşünce östrojenin anti - enflamatuar ve anti - oksidan özellikler taşımasıdır. Yapılan çalışmalar anti - oksidanların kas protein sentezini azaltabileceği yönünde bulgular ortaya koymuştur.

Kadınlar Nasıl Antrenman Yapmalıdır?

Antrenman yapmak isteyen kadınlar, ilk olarak egzersiz yapma amaçlarını belirlemelidir. Bu bağlamda amaçları vücudunu sıkılaştırmak, kilo vermek ve yağ yakımı, kas miktarını artırmak olabilir. Hedeflere gibi farklı hedeflere yönelik personal trainerlar eşliğinde bir antrenman rutininin oluşturulması önemlidir. Beslenme rutini de düzenlenmeli ve antrenman rutinine uygun bir şekilde bu rutin düzenlenmelidir.

Antrenman rutininde amaç yağ yakımı ve vücudu sıkılaştırmak ise  squat, bench press, hang pull ve power clean gibi hareketlerden oluşan direnç egzersizleri yoğunlukta olan bir antrenman planı uygulanmalıdır. Bu egzersiz hareketleri, yağ yakımı ve sıkılaşma için oldukça etkilidir. Ağırlık antrenmanları ise hem vücudu şekillendirmek hem de mevcut kas kütlesini artırmak için en ideal ve en etkili yöntemdir. Şekilli bir vücuda sahip olmanın ve kas inşa etmenin yolu ağırlık antrenmanlarıdır.

Daha fazla detay: https://www.barankalayci.com/blog/kadinlar-nasil-antrenman-yapmali-42/

Kadınlar Erkek Gibi Kaslı Olur mu?

Kadınlar ve erkekler hem fizyolojik olarak hem de hormonal olarak farklı yapılara sahiptir. Yoğun bir ağırlık antrenmanı yapmanın kadınlarda, erkeksi görünen kaslı bir vücuda neden olacağı görüşü yaygındır. Fakat bu durum söz konusu değildir. Bu durumun temel nedeni kadınların erkekler ile kıyaslandığında daha düşük bir testosteron hormonu seviyesine sahip olması ve daha yüksek seviyede östrojen hormonuna sahip olmasıdır.

 Kas yapım sürecinde bu iki hormon kasların protein sentezinin gerçekleşmesi, kas hasarının miktarı, egzersiz sonrasında kasların toparlanması vb. gibi durumlar üzerinde etkin bir rol oynamaktadır. Yapılan çalışmalara göre kadınların sahip olduğu östrojen hormonun, antrenman sonrasında erkekler ile kıyaslandıklarında daha az miktarda kas hasarı meydana gelmesi eğiliminde olduğu gösterilmiştir. 

Erkeklerin yüksek seviyede testosteron hormonuna sahip olması kasların protein sentezi süreci ve kas hacminin artışı gibi konularda kadınlar ile kıyaslandığında büyük bir avantaj sağlamaktadır.

Sonuç

Spor yaparken kadınların en büyük korkularından biri olan erkek gibi kaslı olmaktır. Fakat kadın ve erkeklerin hormanal yapıları farklı olduğu için böyle bir durum söz konusu değildir.  Erkekler daha fazla testosteron seviyesine sahip olduğu için kas yapım sürecinde kasların protein sentezi ve kas hacmi daha fazladır.

 Östrojen hormonu seviyesi yüksek olan kadınlarda ise erkekler ile kıyaslandığında daha az  miktarda kas hasarı meydana gelmektedir. Dolayısı ile kadınlar hedeflerine uygun bir egzersiz rutini uygulayabilirler. Amaçları doğrultusunda kardiyo, ağırlık antrenmanları, direnç antrenmanları yapabilirler.

Alanının büyük başarılar elde etmiş  olan Baran Kalaycı’dan güvenilir ve etkili personal training hizmeti alarak; kavuşmak istediğiniz görünüme ve hedeflerinize kısa sürede kavuşabilirsiniz. Sizler için hazırlanan özel beslenme rutini ve egzersiz programı ile verimli bir deneyim yaşayabilirsiniz. Detaylı bilgi ve randevu için barankalayci.com’u ziyaret edin.