Hangi Egzersiz Kaç Kalori Yakar?

Hangi Egzersiz Kaç Kalori Yakar?

Kalori yakmak, sağlıklı kilo verme süreci için oldukça önemlidir. Kalori hesaplaması yaparak kilo verme sürecini şekillendirmek en verimli yöntemler arasında yer alır. Bu süreçte yapılan egzersizlerin yanı sıra günlük aktivitelerin de kalori yakma sürecinde etkili olduğunu unutulmamalıdır. “Hangi Egzersiz Kaç Kalori Yakar?” başlıklı bu içeriğimizde sizler için kalori yakma sürecini araştırdık. İçeriğimizi okuyarak kalori kavramı, kalori hesabının nasıl yapıldığı, egzersizler ve yaktıkları kalori miktarı gibi konuları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. İyi okumalar ve sağlıklı yaşamlar diliyoruz.

Kalori Nedir?

Özellikle diyet sürecinde duyduğumuz kalori kavramı, bir ölçü birimidir. Tükettiğimiz yiyeceklerdeki ve içeceklerdeki enerji miktarını ölçmeye yarar.    Tüketilen besinler sindirildikten sonra enerjiye dönüşür. Ortaya çıkan bu enerjiye ise kcal denilir. Tüketilen her besinin kendine özgü bir kalorisi bulunur. Tüketilen besin ile kalori arasında doğru orantı vardır. Besin miktarı artıkça kalori miktarında da artış yaşanır. Fakat her besin ve besin grubunun farklı bir kalori değeri vardır.

Kalori Hesabı Nasıl Yapılır?

Özellikle kilo vermek isteyen kişiler, günlük olarak almaları gereken kalori miktarına ve aldıkları kalori miktarına dikkat etmelidir. Bu süreçte kalori yakma süreci için   kalori yakma hesaplama yöntemi uygulanmalıdır. Kişinin yaşı, cinsiyeti, günlük aktiflik oranı, kilo ve boy gibi faktörlere göre günlük ihtiyaç duyulan kalori miktarı belirlenmeli ve gün içerisinde alınması gereken kalori miktarına dikkat edilmelidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu kalori miktarından fazla miktarda alınan kalori yağ ve kilo da artışa neden olur. Bu süreçte kilo vermek için yakılan kalorinin alınan kaloriden daha fazla olması önemlidir.

Hangi Egzersiz Kaç Kalori Yaktırır?

  • Yürüyüş: Yürüyüş yapmak, kilo verme ve kalori yakımında en çok tercih edilen, yavaş ama etkili bir kardiyo egzersizidir. Yürüyüş ile yakılacak kalori miktarı süre ve tempoya ile doğru orantılıdır.  Tansiyonu ve HDL yani iyi kolesterol seviyesini dengeleyen kalori yakma yolları arasında yer alan yürüyüş sürecinde yakılan kalori ortalama 5 km hızda 15 dakikada 55 kaloridir.
  • Koşu: Tempolu koşu kalori yakımı için en etkili egzersizlerden biridir. Kilo verme sürecinde oldukça etkili olan bu egzersizde yakılan kaloriyi belirleyen bazı faktörler vardır. Bu faktörler tempo, interval sprintler, dinlenme süresi, hava sıcaklığı şeklinde sıralanabilir. Koşulan süre ve kalori yakımı doğru orantılıdır. Süre arttıkça yakılan kalori miktarı da artar. 30 dakikalık tempolu koşu 450 kalori yakılmasını sağlar. Yakılan kalori miktarı değişkenlere göre farklılık gösterir.
  • İp atlamak: İp atlamak, önemli kardiyo egzersizlerinden biridir. 10 dakika ip atlamak yaklaşık olarak 115 kalori yakılmasına yardımcı olur.
  • Yüzme: Vücutta bulunan farklı kas gruplarını çalıştıran yüzme, vücut sağlığı için en etkili egzersizlerden biridir. Kalori yakımı için de önemli bir egzersiz olan yüzme, sağlıklı ve keyifli bir şekilde kalori yakımı için oldukça başarılıdır. 30 dakikalık yüzme, ortalama olarak 195  kalori ile 270 kalori yakılmasını sağlar. 
  • Bisiklet sürmek: Hem spor salonunda hem de açık havaya da yapılabilen egzersizlerden biri olan bisiklet sürmek, en etkili kardiyo egzersizleri arasında yer alır. Bisiklet sürerken yakılan kalori kişinin fiziksel yapısına, tempoya, mesafeye ve süreye göre değişiklik gösterir. 1 saatlik bir sürede ortalama hızda bisiklet sürmek yaklaşık 650 - 700 kalori yakılmasını sağlar.

Egzersiz Yapmaya Nasıl Başlanır?

Düzenli olarak egzersiz yapmak ve hareket halinde olmak sağlıklı bir yaşam için oldukça önemlidir. Egzersiz yapmaya başladıktan kısa bir süre sonra, bu rutinin hem fiziksel olarak hem sağlık üzerindeki hem de sosyal yaşamdaki etkileri görülmeye başlar. Karalılık ve disiplin gerektiren egzersiz sürecinde maksimum verim almak için sistematik bir çalışma yapılması gerekir.

Egzersiz yapma sürecinde ilk olarak sağlık kontrolü gerçekleştirmeli ve sağlık durumunuzun, fiziksel yapınızın spor için uygun olup olmadığı ya da hangi spor dallarının sizin için uygun olduğuna ilişkin doktorunuzun tavsiyelerini alın. Sonrasında ise hedefler belirleyin. Bu hedefler sıkılaşmak, kas yapmak, kilo vermek ve benzeri olabilir. Ardından ne tür egzersizler yapmak istediğinizi ve  hangi alana yönelmek istediğinizi belirleyin. Egzersiz rutinini bir alışkanlık haline dönüştürün. Bu bağlamda personal trainerlardan personel training desteği alabilir ve özellikle egzersiz rutini sürecinizi amaçlarınıza uygun şekilde biçimlendirebilir kalori yakma yolları ve  kalori yakma egzersizleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

15 dk yağ yakıcı egzersiz kaç kalori? 

Her egzersizde yakılan kalori miktarı değişiklik gösterir. 15 dakikalık süreçte hangi egzersizin yapıldı, yakılan kalorinin miktarını belirler.

1 saat spor yapmak kaç kalori yakar?

1 saatlik egzersiz sürecinde yakılan kalori miktarının belirlenmesi için önemli olan faktör yapılan egzersizin türü ve temposudur.

4 dakika plank kaç kalori?

4 dakikalık plank hareketi ortalama olarak 40  - 50 kalori yakılmasına yardımcı olur.

Sonuç

Sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenme oldukça önemlidir. Tüketilen yiyecek ve içeceklerdeki enerji miktarını ölçmesi için kalori kavramı kullanılır.   Tüketilen besinler sindirim süreci sonrasında enerjiye dönüşür. Ortaya çıkan bu enerjiyi tanımlamak için kcal kavramı kullanılır.

Her besinin ve besin grubunun kendine özgü kalorisi değeri bulunur. Tüketilen besin ve alınan kalori miktarı artıkça kiloda da artış gözlemlenir. Özellikle kilo verme sürecinde kilo verme sürecine dikkat edilmelidir. Kalori hesaplama, kişinin boy, kilo, yaş, cinsiyet gibi değişkenlere göre yapılır. 

Barankalycı.com üzerinden verdiğimiz personal training hizmeti ile sizin için özel olarak hazırladığımız beslenme programı ile sağlıklı bir şekilde beslenmenizi ve egzersiz rutininize, hedeflerinize uygun beslenme rutini oluşturmanıza yardımcı oluyoruz. Personal Trainer hizmeti hakkında bilgi sahibi olmak ve bizimle iletişime geçmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.