Hafta Kaç Kez Antrenman Yapılmalıdır?

Hafta Kaç Kez Antrenman Yapılmalıdır?

Spora başlamak isteyenlerin en çok cevap aradığı soru haftada kaç gün spor yapılmalı sorusudur. Sağlıklı bir yaşam için spora başlamaya karar verenler daha sık antrenman yapmanın iyi sonuçlar sağlayacağı kanaatindedirler. Acaba bu konuda haklılar mı yoksa yanılıyorlar mı? Dinç bir yaşam için spora başlamak isteyenler haftada kaç gün spor yapılmalı sorusunu hemen araştırmaya başlamakta ve kendilerine en uygun zamanı belirlemek istemektedirler. Çünkü düzenli spor yapan kişilerde kolesterol, damar hastalıkları, şeker hastalığı gibi rahatsızlık risklerinin azaldığı görülmektedir. 

Sporun birçok faydası bulunmaktadır fakat her şeyin çoğu zarardır. Yoğun tempoda antrenman yapmak bazen istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle haftada kaç gün spor yapılmalı sorusunun cevabını bulmalı, kişiye uygun bir şekilde ayarlamalı, ihtiyaca göre düzenlenmelidir. İyi hissetmek, enerjik olmak, bedeni ve ruhu rahatlamak için spor yapmalı ayrıca sabırlı olmalı ve antrenman devamlılığı sağlamalıdır. Gelelim haftada kaç gün antrenman yapılmalı sorusuna.

Antrenman Süreleri

Haftada 1 Gün Antrenman

Genellikle yoğunluktan dolayı vakit bulamayanlar haftanın bir gününü antrenmana ayırıyor. Haftada bir gün de olsa fazla zorlanmadan yapılan sporların mental olarak rahatlattığı görülmektedir. 1 gün de olsa yapılan sporun haftanın yorgunluğu atarak rahatlamayı sağladığı ve yeni haftaya daha dinç bir şekilde başlandığı görülmektedir. Ayrıca spor yapmanın kalp dolaşım sistemine de olumlu katkısı olmaktadır.

Haftada 2-3 Gün Antrenman

Uzmanlar haftada kaç gün spor yapılmalı sorusuna hafta 2-3 gün spor yapmanın daha ideal ve daha sağlıklı olduğunu belirtmektedir. Rutin haline getirilerek yapılan sporların daha etkili olduğu bilinmekte ve düzenli aralıklarla yapılan sporların bağışıklığı olumlu yönde etkilediği görülmektedir.

Haftada 5-6 Gün Antrenman

Form tutkunlarının, spor yapmaktan zevk alanların, spor olmadan yaşamam diyenlerin tercihi ise hafta 5-6 gün antrenman yapmaktır. Kendini spora adayan kişiler sporu kendilerine yaşam tarzı haline getirerek haftanın 5-6 günü spor yapar ve bundan zevk alırlar. Yaşam şartlarının ve spor geçmişinin önemli olduğu bu sistemde bir uzmandan yardım alınması önem arz etmektedir.

Antrenman Süreleri Ne Kadar Olmalı?

İdeal antrenman süresi 45 dakika ile 60 dakika arasında olmalıdır. Kardiyo süresi ise 20 dakika ile 60 dakika arasında olmalıdır. Pilates süresi de ortalama 50 dakika olmalıdır. Uzmanlar haftanın her günü koşu yapılmasını önermemektedir. Çünkü aşırı yoğun antrenman yapmak bedeni yormakla kalmaz gelişimi de engeller. Spora yeni başlayanlar vücudunu spor yapmaya adapte etmelidir ve sakatlık yaşamamak için ilk günden ağır sporlar yapmaktan kaçınmalıdır.

Spordan Sonra Dinlenme Olmalı mı?

Spordan alınan verimi en üst düzeye çıkarmanın en önemli noktası ise dinlenmektir. Kasların dinlenmesi için yeterli zamanı tanımak ve yapılan spordan maksimum verim almak için psikolojik ve fizyolojik dinlenme sağlanmalıdır. Spor sonrası dinlenilmediği zaman stres oranı artmaktadır. Ayrıca yoğun tempoda dinlenme yapılmadan spora devam etmek kronik yorgunluğa neden olmakta ve sakatlanmalara yol açabilmektedir.

Spor Yapmak İçin 10 Önemli Neden

Spor yapmak bazen kolay bazen zor bazen de çekilmez bir hale gelebilir. Ruh halinize ve sporun zorluğuna göre bu durum değişiklik gösterir. Şimdi siz de spor yapmayı sağlatacak 10 önemli nedeni duymak ister misiniz? O zaman yazıyı okumaya devam edin. 

Kilo kontrolüne yardımcı olan spor, kas kütlesini arttırır ve sağlıklı bir hayata teşvik eder. Bu nedenle sporun faydaları saymakla bitmez.  Siz de spora bir türlü başlayamıyorsanız ya da uzun süre motivasyonunuzu sağlayamıyorsanız bu 10 önemli etkeni bilmelisiniz.

  1. Spor enerji artımına sebep olmaktadır. Kalp atışları hızlandığı için vücuda daha fazla kan pompalanır bu ise oksijen miktarının artmasına ve vücudun daha da enerjik olmasına yardımcı olur. Spora ilk başlandığı zaman yorgunluk hissi olabilmekte fakat alışıldığında yorgunluk hissi gitmektedir.
  2. Egzersiz yapıldığında vücudun pH seviyesi dengelenir ve bu sayede ise kanser gibi rahatsızlık riskleri ortadan kalkmaktadır.
  3. Spor yapan kişinin kas lifleri kalınlaşır ve kas kütlesinde artış görülür. Bu sayede kaslar daha güçlü bir hale gelir.
  4. Güçlü ve esnek kaslar yağlanmaz ayrıca sarkmaz vücut görünümü daha estetik olur. Özellikle omurga ve karın bölgelerinde gözle görülür değişimler meydana gelir. Omurga ağrıları azalır.
  5. Spor yapan birisinin vücudundaki asit oranı azalır. Bu da birçok hastalığa yol açan riskleri ortadan kaldırır. Yaşlanma süreci gecikir.
  6. Hızlı yürüme koşma karın egzersizleri akciğer hastalıkları riskini azaltmaktadır. Egzersizler kalp kasları ve kalbin pompalanma gücünü arttır. Yapılan bacak egzersizleri ise varis gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır.
  7. Spor yapan kişinin vücudunda endorfin hormonu salgılanır. Endorfin hormonu ise mutluluk seviyesini arttırır ve stres hormonu olarak bilinen kortizol salınımını azaltır. Bu sayede ruh halinin iyileşmesine katkı sağlar.
  8. Ayrıca spor yapmak denge sağlar ve konsantrasyonu geliştirmede oldukça önemlidir. Odaklanmayı sağlayarak vücudun esnekliğini ve hareket kabiliyetini arttırır.
  9. Sporun bir diğer önemli kısmı ise metabolizmayı hızlandırması ve kilo vermeye destek olmasıdır. 
  10. Toksinlerden arınmayı sağlıklı ve daha iyi bir yaşamı mümkün kılan spor hastalık ve risklerini azaltır. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak iyileşmeye katkıda bulunur.

Spor Yapmak İçin Motive Edecek Bazı Etmenler

  • Sıcacık yatağından kalkıp egzersiz yapmak oldukça zor geliyorsa ya da bilgisayar başından kalkmak istemiyorsan kendine güzel bir spor ayakkabı alarak bu sürece kolay başlamayı sağlayabilirsin.
  • Evde spor yapıyorsan spor yaptığın alanı ayarlamak ve düzenlemek, kendine uygun şekilde dizayn etmek motivasyonunu arttıracak ve daha istekli bir şekilde spor yapacaksın.
  • Spora başlamadan önce hedef belirlemek, belirlenen hedefin üzerine çıkmaya çalışmak ve her başarıya bir tik atmak sizi spor yapmaya teşvik edecektir.
  • En önemli madde ise kendinize bir örnek insan bulmaktır. Onun gibi olmayı istediğiniz örnek bir insan bulmak spor yapma isteğini arttıracaktır.

Alanında büyük başarılar elde etmiş Baran Kalaycı’dan yüksek kaliteli, güvenilir ve verimli personal training desteği almak için barankalayci.com’u ziyaret ederek bizimle iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.