Aralıklı Oruç Diyeti

Aralıklı Oruç Diyeti

Aralıklı oruç diyeti son yılların popüler diyet yöntemlerinden biridir. Yapılan araştırmalar, aralıklı oruç diyetinin vücut ağırlığını azaltmaya yardımcı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, aralıklı oruç diyetinin kalp sağlığına, kan şekeri seviyelerine ve hatta beyin fonksiyonlarına olumlu etkileri olduğu da belirlenmiştir.

Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?

Intermittent fasting diyeti olarak da adlandırılan aralıklı oruç diyeti, çok eski dönemlerden günümüze sıklıkla tercih edilen bir diyet yöntemidir. Aralıklı oruç diyeti, dünyanın en popüler ve bununla birlikte en sağlıklı diyetleri arasında bulunmaktadır.

Kilo vermek, yaşam biçimini sadeleştirmek ve sağlıklı bir vücut görünümüne kavuşabilmek için uygulanan bu diyet vücut üzerinde olduğu kadar beyin üzerinde de olumlu etkiler yaratmaktadır. Belli saat aralıklarında besin tüketilmeyen bu diyet türünde bol miktarda su tüketilmelidir. Yemek yenilmeyen saatlerde bitki çayı, siyah çay ve kahve gibi sıvı besinlerin tüketimi serbesttir. Yüksek kalori içeriği olan ve  yağlı olan yiyeceklerden ise kesinlikle uzak durulmalıdır.

Aralıklı Oruç Diyet Türleri Nelerdir?

Aralıklı oruç diyetinde amaç, belli bir süre boyunca yemek yeme ile açlık durumlarını sık sık değiştirmektir. Bu durum vücudun metabolizmasını hızlandırarak yağ yakımını arttırır. Intermittent fasting diyet, 5 farklı türde uygulanabilmektedir:

  • Ye-Dur-Yeme Yöntemi: Haftada belirlenen 2 gün 24 saatlik bir oruçlar tutulur. , Yani haftada 1 ya da 2 kez tamamen aç kalınarak uygulanır. Örneğin, akşam yemeğinden sonra bir sonraki öğün olan kahvaltıya kadar geçen sürede uygulanabilir.
  • 16/8 Yöntemi: Yemek yeme saati aralığını gün içinde 8 saattir ve bu saat aralığı dışında hiçbir besin tüketilmez. Yani bu yöntemde, günde 8 saat boyunca yemek yiyebilirsiniz ve geri kalan 16 saat boyunca aç kalabilirsiniz.
  • 5:2 Yöntemi: Haftanın 2 günü, günlük alınması gerekli olan kalorinin yalnızca %25’i alınır. Yani bu diyet türünde, haftanın 2 günü sadece 500-600 kalori alarak diğer günlerde normal şekilde yemek yiyebilirsiniz. Bu yöntemi uygularken, aç kalmak istenen günleri iyi planlamak önemlidir.
  • Spontan Yemek Atlama Yöntemi: Spontan olarak gün içerisinde kişisel olarak belirlenen ve uygun görülen herhangi bir öğün atlanır.
  • Alternate Day Fasting (ADF) Bu yöntemde, her diğer günü aç geçiriyorsunuz. Yani bir gün normal şekilde yemek yedikten sonra bir sonraki gün sadece su içerek geçirebilirsiniz.

Aralıklı Oruç Diyetinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aralıklı oruç diyetini uygulamaya başlayan kişilerin dikkat etmeleri gereken bazı noktalar da bulunmaktadır. İlk olarak, aralıklı oruç diyeti yapmadan önce mutlaka doktora danışılmalı ve doktor onayı alınmalıdır.

Aralıklı oruç diyetinde de sağlıklı beslenme kurallarına uymanız gerekmektedir. Yani aç kaldığınız süre boyunca vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besin gruplarını almaya özen gösterilmelidir. Bunun yanında, aralıklı oruç diyeti yaparken su tüketimine de dikkat edilmeli; günde en az 8-10 bardak su içmek, vücuda ihtiyaç duyduğu sıvıyı almayı sağlayacaktır.

Bu süreçte yüksek kalorili ya da yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca diyeti uygularken kişinin kendi sağlık durumunu da takip etmesi önemlidir.

Aralıklı Oruç Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Aralıklı oruç diyeti uygulamanın pek çok yararı mevcuttur. Bu yararları şu şekilde ele alabiliriz:

  • Vücut ağırlığını azaltmaya yardımcı olur.
  • İnsülin seviyelerini düşürerek tip 2 diyabet riskini azaltır.
  • Kalp sağlığını iyileştirir ve kan basıncını düzenler.
  • Beyin fonksiyonlarını geliştirir ve nöroprotektif etkilere sahiptir.
  • Yaşlanma sürecini yavaşlatır ve hücrelerdeki hasarı onarır.
  • Hormonların işlevlerini geliştirir.
  • Kilo verme ve karın bölgesinde yer alan yağlarının erimesine yardımcı olur.
  • Kalp sağlığının korunmasına destek olur.
  • Beyin sağlığı üzerinde etkilidir.
  • Alzheimerın önlenmesi sürecine yardımcı olur.

Aralıklı Oruç Diyetinin Zararları Nelerdir?

Bazı kişilerde baş ağrısı, yorgunluk, uykusuzluk gibi yan etkiler oluşabilir. Hamilelik, emzirme dönemi veya bazı sağlık sorunları olan kişiler aralıklı oruç diyeti yapmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca, aralıklı oruç diyeti yaparken çok sıkı kalori kısıtlamalarına gitmek de sağlık açısından zararlı olabilir.

Aralıklı Oruç Diyetini Kimler Uygulamamalıdır?

Aralıklı oruç diyeti; diyabet yani şeker hastası olan kişiler, hamileler olan ya da hamilelik ihtimali olan kadınlar ve emziren anneler, çocuklar, son 2 ay içinde cerrahi operasyon geçirmiş olan kişiler ve doktorunun diyet uygulamasına onay vermediği kişiler uygulamamalıdır.

Aralıklı Oruçta Neler Yenilmez?

Aralıklı oruç diyetinde de sağlıklı beslenme kurallarına uyulması gerekmektedir. Bu nedenle, aralıklı oruç diyeti yaparken şekerli ve işlenmiş gıdalardan, fast food ürünlerinden, trans yağlar içeren gıdalardan uzak durulmalıdır. Bunun yerine, protein kaynakları, tam tahıllar, sebzeler ve meyveler gibi sağlıklı besinler tüketilmelidir.

Sonuç

Aralıklı oruç diyeti, belirli bir zaman dilimi boyunca yemek yeme ve açlık durumlarını sık sık değiştirerek vücut metabolizmasını hızlandırmayı amaçlayan bir diyet yöntemidir. Bu diyet yöntemi, farklı şekillerde uygulanabilir. Birçok faydası olan bir bu diyet yöntemi uygulanırken sağlık açısından dikkatli olunması gerekmektedir.

Barankalayci.com’u ziyaret ederek alanında büyük başarılara sahip olan Baran Kalaycı’dan verimli ve güvenilir personal training hizmeti alabilirsiniz. Şimdi web sitemizi ziyaret ederek bilgi sahibi olabilir ve randevu oluşturabilirsiniz.