1 Haftada 5 Kilo Almak Mümkün Mü?

1 Haftada 5 Kilo Almak Mümkün Mü?

Kilo alıp verme süreci, pek çok kişinin gündeminde yer alıyor. Hem kilo alma hem de kilo verme süreci özenle planlanması gereken ve doğru adımlar ile ilerlenmesi gereken bir süreçtir. Kilo verme süreci kadar merak edilen bir diğer konu olarak karşımıza kilo alma konusu çıkıyor.

“1 haftada 5 kilo almak” konusunda pek çok kişi araştırmalar yapıyor. Sağlıklı kilo almak, vücudun dengesini korumak için hassasiyetle planlanması gereken; bununla birlikte zaman ve özen gerektiren bir önemli süreçtir. Hızlı şekilde kilo vermek isteyen pek çok kişi gibi kısa sürede büyük miktarda kilo almak isteyen kişiler de karşımıza çıkıyor.

1 haftada 5 kilo almak için oldukça hızlı bir kilo artışı gerçekleşir. Fakat bu hızlı kilo artışı çoğunlukla sağlıklı bir şekilde gerçekleşmez. Yapılan çalışmalar bir kişinin haftada yaklaşık 0.5 ila 1-1.5 kilo arasında kilo alabildiğini ortaya koymuştur.

1 Haftada 5 Kilo Almak

 1 haftada 5 kilo almak hızlı kilo alımı ve kalori alımı gerektiren bir süreçtir. Bu bağlamda vücudun dengeli ve sağlıklı beslenme rutini ile 5 kilo alması oldukça zordur. Çünkü sağlıklı bir insan vücudu günde 0.5- 1,1.5 kilo alabilmektedir. 

Bunun nedeni ise, bir kilogram vücut yağının yaklaşık olarak 7700 kalori olmasıdır. Dolayısıyla, bir haftada 5 kilo almak için, normalden çok daha fazla kalori alımı gerekmektedir. Bu da hem sağlık için hem de vücudun dengesi için oldukça zor bir yoldur. 

Hızlı kilo alımı kadar alınan kilonun doğru şekilde alınması da oldukça önemlidir. Çünkü alınan her kilo ve akabininde kaloriler vücudun dengesi üzerinde farklı bir etki oluşturmaktadır. Sağlıklı bir biçimde, planlı olmadan alınan kaloriler, sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

1 Haftada 5 Kilo Almak Sağlıklı mıdır?

İnsan vücudunun enerji dengesi dikkate alındığında, 1 haftada 5 kiloluk bir  hızlı kilo artışı sağlıklı değildir. Vücut ağırlığının büyük ölçüde artırmak için aşırı miktarda kalori alımı gerekir ve bu da sağlık sorunlarına neden olabilir.

Aşırı kilo alımı, obezite, kalp hastalığı, diyabet ve diğer birçok sağlık sorununun riskini artırabilir. Çünkü insan vücuduna ve metabolizmaya bağlı olarak alınması gereken maksimum kalori miktarı vardır. Bu bağlamda kalorilerin sağlıklı şekilde alınmaması beraberinde sağlık problemlerine neden olmaktadır.

Kilo almak isteyen ve kilo alamayan bazı kişilerin altında yatan sağlık sorunları ya da metabolik koşulları olabilir. Bu noktada ilgili alandaki uzman doktor ile konuşmak etkili olabilir. Kişisel beslenme programı oluşturularak kilo almak mümkündür. 

Sağlıklı Kilo Alımı için Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kilo alma konusunda 1 haftada 5 kilo almak gibi hedefler sağlıklı değildir. Bu noktada alınan kilolar doğru ve dengeli bir biçimde alınmamakta ve sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu noktada sağlıklı kilo almak için doğru adımları uygulamak önemlidir.

Sağlıklı kilo almak için uygulanabilecek adımları şu şekilde ele alabiliriz:

Dengeli bir beslenme planı oluşturmak: Protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir beslenme planı oluşturmak, sağlıklı bir biçimde kilo almak için elzemdir. Bu noktada sağlıklı kalori kaynaklarına odaklanmak kadar fast food ya da  işlenmiş gıdaları gibi zararlı kalorilerden de uzak durulmalıdır.

Sık sık ve düzenli yemek yemek: Günde 3 ana öğün ve ara öğünlerle beslenmek kilo almak için etkili bir rutindir. Özellikle ara öğünler kalorisi ve besin değer yüksek sağlıklı atıştırmalıkların yanı sıra meyveler ile zenginleştirmek önemlidir. Bu noktada öğün atlamadan düzenli aralıkları ile besinler tüketilmelidir.

Kalori alımını artırmak Vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için yeterli miktarda kalori alımı önemlidir. Ancak, bu kalorileri sağlıklı ve besleyici besinlerden elde etmeliyiz. Yağlı, işlenmiş, rafine şeker içeren gıdalar yerine, tam tahıllar, meyve, sebze, protein kaynakları ve sağlıklı yağlar tercih etmek ve öğünleri zenginleştirmek önemlidir.

Egzersiz yapmak: Kas kütlesini artırmak için direnç egzersizleri yapmak ve antrenman programını düzenli bir şekilde uygulamak önemli. Ağırlık kaldırma, vücut ağırlığı ile egzersiz yapma ya da direnç bantlarıyla çalışma gibi egzersizler kas kütlesini artırmaya yardımcı olur.

Su tüketimine dikkat etmek: Yaşam kaynağımız olan su, kilo vermek kadar kilo almak için de önemlidir. Yeterli miktarda su içmek, vücudunuzun sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Günlük olarak içmeniz gereken su miktarını öğrenmek için “ Su Miktarı Hesaplama” toolumuzu kullanabilirsiniz.

Sonuç:

Kilo almak için sağlıklı bir rutini takip etmek önemlidir. 1 haftada 5 kilo almak sağlıklı bir hedef değildir ve bu tür bir hızlı kilo alımı uzun vadeli sağlık sorunlarına neden olabilir. Sağlıklı kilo alımı, dengeli, planlı ve sürdürülebilir bir biçimde gerçekleşebilir. Bu bağlamda doğru adımları takip etmek ve zamana yaymak önemlidir.

Kişisel beslenme programı oluşturmak ve bu programa uygun bir şekilde alışkanlık geliştirmek kilo almak için elzemdir. Baran Kalaycı’dan kişisel beslenme programı desteği almak için bizimle iletişime geçebilir, barankalayci.com’u ziyaret ederek bilgi sahibi olabilirsiniz.