Mastürbasyon Kas Gelişimine Nasıl Etki Eder?

Mastürbasyon Kas Gelişimine Nasıl Etki Eder?

Fitness yapan kişilerin en çok merak ettikleri konulardan biri mastürbasyon kas gelişimine nasıl etki eder üzerinedir. Halk arasında yayılan yanlış bilgilerden ötürü mastürbasyon yapan bireylerin vücut gelişimlerinde performanslarının düşük olacağına dair yanlış bilgiler toplumda o kadar fazla yaygındır ki fitness yapan herkes tarafından bu konu sıklıkla arama motorları üzerinde ya da spor eğitmenlerine sorulmaktadır. 

Uzmanların yapmış olduğu incelemelere bakıldığında mastürbasyon ve kas gelişimi arasındaki ilişkinin çok az incelendiği ve hala net bir bilginin olmadığı görülmektedir. Özellikle David Haye ve Muhammed Ali gibi ünlü boksörlerin spordan önce mastürbasyon ve sekse ara verdiklerini bunun performanslarını etkilediğini söyledikleri üzerine bu konuda araştırmalar yapan ve merak eden kişiler için bu yazımızda mastürbasyon ve kas gelişimi hakkında bilgiler sunmaya çalışacağız.

Spordan Sonra Mastürbasyon Yapmak Kas Gelişimi Etkiler mi?

Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara ve anketlere baktığımızda erkekler kadınlara oranla daha fazla mastürbasyon yapmaktadır. Bu durumda erkeklerin özellikle vücut geliştirme çalışmalarına mastürbasyon etkisi olup olmadığı her zaman merak konusu olmuştur. Dünya genelinde bu konu o kadar çok yanlış ve hurafe bilgiler ile donatılmış ki neredeyse herkes mastürbasyon ya da seks yapmanın kas gelişimi üzerinde olumsuz etkileri olduğuna inanmıştır. 

Bunun gerçekten böyle olup olmadığını araştıran uzmanlar ise mastürbasyon ya da seks yapmanın kas gelişimi üzerinde hiçbir etkisi olmadığına dair bazı bilimsel çalışmalar yayınlamıştır. Uzmanlara göre mastürbasyon ya da seks yapmak her bireyde farklı şekilde sonuçlar doğurabilir. 

Bir kişi mastürbasyon sonrası vücuttaki minerallerin tamamını atabilirken diğer bir kişi de böyle bir şey gözlemlenmeyebilir. Bu durum üzerinde mastürbasyon ya da yapmış olduğunuz seksten aldığınız haz, yapma süreniz ve ne sıklıkla bu işlemi yapmış olduğunuz oldukça etkilidir. Örneğin; bir kişinin 2 saatlik periyotta yapmış olacağı mastürbasyon ya da seks performansını elbette ki düşürecektir. Ancak spordan sonra mastürbasyon yapmak ya da antrenmandan bir gece önce seks yapmak testosteron artışı sağlayarak olumlu bir etki ortaya çıkarabilir. 

Spordan Önce Mastürbasyon Yapmanın Vücut Gelişimine Etkisi

Spordan sonra yapılan mastürbasyon olumlu etkisi varken peki, spordan önce mastürbasyon yapmak da kas gelişimi üzerinde olumlu bir etki bırakır mı? Fitness severler tarafından belki de en çok merak edilen soru bu olmaktadır. Bu durumu net bir şekilde açıklamak için mastürbasyon ve kas gelişimi arasındaki ilişkiyi incelemekte fayda vardır. Bir kişinin mastürbasyon yapma sırasında harcadığı bir miktar enerji vardır. 

Bu enerji ve beraberinde ortaya çıkan ejekülasyon kişilerde performans kaybına neden olabilmektedir. Çünkü kişi bu işlemi yaptıktan sonra vücut kasları gevşeyecek ve testosteron seviyesi azalacaktır. Ancak burada mastürbasyon ne kadar süre arayla yaptığınızda önemlidir. Uzmanların yaptığı araştırmalarda bir grup erkeğe her gün belirli aralıkla mastürbasyon yaptırıldıktan sonra kas gelişimleri ve fitness performansları incelenirken diğer grupta ise haftanın belirli günleri bir ya da iki defa mastürbasyon yapılmasına izin verilmiş ardından fitness gelişimleri incelenmiştir. 

Sonuca göre haftanın belirli günleri spordan önce yapan kişilerin performanslarında büyük bir değişim olmazken her gün mastürbasyon kişilerin kas gelişimleri ve performansları daha düşük kalmıştır. Uzmanlar bu durumu hemen genellemek yerine başka araştırmalar da yapmayı gerekli kılmışlardır. Spordan önce yapılan mastürbasyon yapılan miktarı ve süresi kas gelişimi sırasındaki performansını olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Bu durum tamamen sizin ne kadar enerji harcadığınıza bağlıdır da diyebiliriz.

Spor ve Mastürbasyon Arasındaki İlişki Nasıldır?

Spor ve mastürbasyon arasındaki ilişkiyi incelemeden önce özellikler erkeklerin spermleri içerisinde yer alan vitamin, mineral ve amino asitlere bakmakta fayda vardır. Bunlar; 

  • Vitamin B-12
  • Magnezyum
  • Sodyum
  • Strik Asit
  • Amino Asitler
  • Klorin
  • Kolestrol
  • Çinko
  • Kaltik Asit
  • Kalsiyum
  • C Vitamin
  • Fruktoz
  • Fosfor
  • Potasyum

Bu açıdan bakıldığında sperm içerisinde bol miktarda vitamin ve mineral olduğunu görmekteyiz. Boşalma yani mastürbasyon sonrasında dışarıya atılan spermin kalori cinsinden değeri de 15 olduğu söylenmektedir. Bu durumda öncesi ve sonrası ile spor ve mastürbasyon arasında ciddi bir ilişki olabilir. Ancak uzmanlar bu durumun henüz net olarak bir şeyler söylenecek kadar araştırmalara maruz kalmadığını belirtmektedir. 

Yapılan araştırmalara göre boşalma durumu testosteron seviyesini bazen düşürmekte bazen hiçbir etkisi olmamaktadır. Aslına bakarsanız mastürbasyon sonrası 10-15 dakikalık bir aradan sonra vücut testosteron seviyesini geri toplayabildiğinden antrenman ve dolayısıyla kas gelişimine bir etkisi olmadığı inancı yüksektir. Spor ve fitness eğitmenlerine göre antrenmana yakın bir sürede yapmadığınız sürece mastürbasyon yapmanın spor ve kas gelişimine hiçbir olumsuz etkisi olmaz. Hatta rahatlayan bir vücut kas gelişimi için daha fazla konsantre bile olmuş olabilir. barankalayci.com’u ziyaret ederek alanında uzman ve başarılı isimlerden biri olan Baran Kalaycı’dan güvenilir personal trainer desteği alabilirsiniz.