Koşu Bandı Mı? Eliptik Bisiklet Mi?

Koşu Bandı Mı? Eliptik Bisiklet Mi?

Koşu bandı ve eliptik bisiklet spor salonlarında en çok tercih edilen kardiyo ekipmanlarından biridir. Spor yapan pek çok bireyin aklında eliptik bisiklet mi, koşu bandı  mı tercih etmeliyim sorusu yer alıyor. Tamamen kişisel hedeflere sağlık durumuna göre bu ekipmanların tercih edilmesi ve süresinin belirlenmesi gerekir. “Koşu Bandı mı? Eliptik Bisiklet mi?” başlıklı bu yazımızda eliptik bisiklet ve koşu bandının faydalarını, bu ekipmanları kullanmanın püf noktaları ve yakılan kalori miktarlarını derledik. İyi okumalar ve sağlıklı günler diliyoruz!

Eliptik Bisiklet mi Koşu Bandı mı Daha Faydalı Olur? 

Spor salonuna gidildiğinde koşu bandı ya da eliptik bisiklet arasında tercih yapmak, kişisel egzersiz hedeflerine ve mevcut sağlık durumuna bağlıdır. Eğer koşmaktan keyif alıyorsanız ekipman tercihinde bulunurken koşu bandını önceliklendirebilirsiniz. Eğer kardiyo egzersizi yapmak istiyor ve bunu yaparken de kendinizi çok fazla yormamak istiyorsanız, koşu bandı tercih etmek yerine eliptik bisiklete tercih edebilirsiniz. Hem eliptik bisiklet hem de koşu bandı kısa sürede kalori yakımı sağlayan ve oldukça keyifli egzersizlerdir.

Egzersiz yaparken hangi ekipmanı tercih ederseniz edin, doğru formda ve doğru rutinde ilerlediğinizde gelişimde aynı oranda devam edecektir. Bu süreçte koşu bandı ile eliptik bisiklet arasında bir tercih yapılması gerekiyorsa, bu iki ekipmanın vücuda sağladığı yararlar ve eksi yönleri ön planda tutulmalıdır. 

Bu iki egzersiz ekipmanı arasında bazı önemli farklılıklar mevcuttur. Bu temel farklılıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Hedef
  • Tecrübe seviyesi
  • Hareket kabiliyeti
  • Sakatlık ve yaralanma riski
  • Yakılan kalori miktarı

Eliptik Bisikletin Avantajları Nelerdir?

Eliptik bisiklet, koşu, merdiven tırmanma ve bisiklet pedalı çevirme hareketlerinin birleşimi olan eşsiz bir egzersiz ekipmanıdır. Uzay bisikleti olarak da adlandırılan bu egzersiz ekipmanı ve havada yürüyormuş izlenimi verir. Vücudun farklı bölgelerini çalıştıran eliptik bisiklet, üç farklı egzersiz türünün bir birleşimidir. Bu egzersiz dizlere, sırta, kalçaya ve eklemlere ekstra herhangi bir yük bindirmeden tüm kas gruplarının çalışmasını sağlar. Ayak bileklerinde, dizlerde, belde, sırtta ve boyun bölgesinde herhangi bir sakatlığınız olan ya da kronik ağrıları olan kişiler koşu bandı tercih etmek yerine eliptik bisikleti tercih edebilirsiniz.

Kardiyo egzersizi yapmak için sıklıkla koşu bandı tercih ediliyor fakat bu süreçte kilo verme durduysa eliptik bisiklet tercih edilerek farklı kas grupları çalıştırılabilir. Tıpkı koşu bandında olduğu gibi eliptik bisiklet ile egzersiz yaparken de gidilecek mesafe, hız ve egzersizin yoğunluğu kişisel olarak belirlenebilir. Eliptik bisiklet kullanırken ekstra kalori yakmak için hız ve mesafe değişenleri önceden ayarlanmış olan hazır programlardan biri de tercih edilebilir. Eliptik bisikletin bazı modellerde geri geri pedal çevirebilme olanağı da mevcuttur. Bu özellik sayesinde bacaklarınızdaki küçük kas gruplarını da çalıştırabilirsiniz. Çok fazla efor sarf etmeden kalori yakımı gerçekleştirmek istiyorsanız, eliptik bisikleti tercih edebilirsiniz.

Eliptik Bisiklet Kullanmanın Püf Noktaları

Eliptik bisikleti kullanmak oldukça keyifli ve kolaydır. Fakat bu ekipmanı kullanırken vücudun doğru bir formda olması önemlidir. 

  • Eliptik bisiklet sürerken kesinlikle kambur durmamalı, düzgün bir postür ile sürülmelidir.
  • Eliptik bisikletin üzerinde denge sağlamak için her iki kolunu birden tutmalısınız.
  • Bisikleti sürerken baş dik, omuzlar geride ve göğsünüz dışarıda olan bir duruş ile bisiklet sürülmelidir.
  • Yüz ayaklara doğru değil tam karşıya bakmalıdır.
  • Vücut ağırlığı yalnızca kollara vermemeli, ağırlık pedallar ve kolların üzerinde eşit dağıtmalısınız.

Eliptik Bisiklet Kaç Kalori Yaktırır?

Eliptik bisiklet, hem kollar hem de bacakların aktif olarak çalıştığı etkili bir kardiyo egzersizidir. Ağırlık antrenmanı yapmaya başlamadan önce ısınmak için eliptik bisiklet tercih edilebilir; tüm vücut ısıtabilir ve antrenmana hazırlanabilir.

Spor yaparken yakılan kalori miktarı, kişinin kilosuna bağlı olarak değişir. Eliptik bisiklet sürerken 1 saatte ortalama olarak 770 kaloriye kadar kalori yakabilirsiniz. Koşu bandında ortalama 20 dakikada yakılan kalori, eliptik bisiklette yaklaşık olarak 30 dakikada yakılır fakat eliptik bisiklette yakılan kalori, daha az efor harcayarak yakılır.  Eliptik bisiklet, çok fazla efor harcamadan ve yormadan egzersiz yapmaya imkan verdiği için özellikle hamile kadınlar için de ideal ve etkili bir kardiyo egzersizidir.

Koşu Bandı Kaç Kalori Yaktırır?

Koşu bandı, kardiyo egzersizi yapmak isteyen için her yaş gurubu ve fitness seviyesine uygun olan bir ekipmandır. Tüm kas gruplarını çalıştırırken aynı zamanda kemik yoğunluğunu da artırır. Çok yönlü ve etkili bir spor aleti olan koşu bandında hafif tempoda yürüyerek egzersiz yapabilir ya da yüksek hızda koşarak yağ yakımı hızlandırılabilir. Koşu bandında egzersiz yaparak 1 saatte yaklaşık 866 kalori yakmak mümkündür. Yakılan kalori, kilo ve hız gibi değişkenlere bağlı olarak farklılık gösterir.

Koşu Bandının Püf Noktaları

  • Yürümek ve koşmak, kemik ve eklemlere eliptik bisiklette olduğundan daha fazla miktarda yük bindirir. Günümüz teknolojisi ile daha gelişmiş olarak üretilen koşu bantları, adımların basıncını hafifletmeyi sağlayan darbe emici bir özelliğe sahiptir. Bu bakımdan açık havada yüründüğünde ya da koşulduğunda, eklemler koşu bandına göre daha fazla ölçüde etkilenir.
  • Tüm koşu bantlarında hız ve eğimi değiştirebilmeye olanak sağlayan ayarlar mevcuttur. Pek çok koşu bandında süresi, hızı, mesafesi ve eğimi önceden hazırlanmış olan, kişiye özel fitness programları da mevcuttur. Bu şekilde egzersiz yoğunluğu kişisel hedeflere göre ayarlayabilir ve koşu bandından maksimum derecede verim elde edilebilir.
  • Profesyonel koşu bantları, spor salonu dışında evlerde de rahatlığında kullanılabilecek çeşitli ebatlarda ve formlarda üretilir. Evde kullanmak için ideal olan ve en çok tercih edilen koşu bandı modelleri arasında yer alan katlanabilir koşu bantları, hem daha az yer kaplar hem de tekerlekleri ile kolayca yeri değiştirilebilir.

Eğer herhangi bir rahatsızlığınız ya da sakatlığınız mevcut ise koşu bandı ya da eliptik bisiklet tercih edilmeden önce doktora danışılmalı ve onayı ile bu ekipmanlar kullanılmalıdır. Eğer siz de daha fazla fitness hakkında bilgi öğrenmek ve online fitness eğitimi hizmetinden yararlanmak istiyorsanız hemen iletişime geçin!