HIIT Kardiyo Nedir?

HIIT Kardiyo Nedir?

HIIT Kardiyo, ''High Intensty Interval Training'' adından da anlaşılacağı üzere nabzın yüksek aralıkta tutulduğu kardiyo çeşididir. HIIT, dilimizdeki karşılığı ile ''yüksek yoğunlukta aralıklı antrenman'' anlamına gelen bir kelime öbeğidir. HIIT antrenmanı boyunca; egzersiz programının yoğunluğu, aerobiğe bağlı metotlarla belirli hız ve dinlenme aralığı ile arttırılır. En düşük HIIT antrenmanı 7 dakikadan oluşsa da toplam süreç bunun 2 ya da 3 katı bir zaman dilimini içerir.

HIIT Kardiyo Nasıl Yapılır? 

HIIT Kardiyo, çok fazla ekipman gerektirmediğinden kolaylıkla yapılabilir ancak yapılış süreci oldukça önem taşımaktadır. Bu kardiyo türünde kalp atış hızı olabildiğince yükseltildiği için kalp rahatsızlığı olan bireyler antrenmanlara başlamadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır. 

Bu kardiyo çeşidi de diğer tüm egzersiz programları gibi ısınma ile başlamaktadır. Sonrasında kişisel gelişime uygun olarak hazırlanan hareketlerle maksimum efor hedeflenmektedir. Program içinde kişiye uygun hazırlanan tüm egzersizler belirli bir saniye maksimum yüklenme sonrasında nabzını iyice hızlandırdıktan sonra 20-30 saniye nabzın normale binmesini ve bedenin sonraki hızlanma için enerji yenilemesine izin verme şeklinde oluşturulmaktadır. Tüm aktivitelerde bu şekilde aynı mantıkla yapılan bir kardiyo türüdür. HIIT Kardiyo kişiye özel olarak profesyonel destek alınarak hazırlanması gereken programlardan oluşturulmalıdır.

HIIT Kardiyo Hakkında Bilinmesi Gerekenler

HIIT kardiyo, yağ yakımını kısa sürede en üst seviyeye taşımak isteyenlerin tercih ettiği bir kardiyo türüdür. İstenilen yerde ekipmansız şekilde yapılabilir. Kalp sağlığı ve dolaşım sistemi için oldukça faydalı, dayanıklılık ve direnç sağlar.

HIIT Kardiyonun Avantajları 

HIIT kardiyo, öncelikle kısa sürede daha yüksek oranlarda kalori yakımını sağlar. Antrenman bittikten sonra bile kalori yakımına devam etmenizi sağlar. Kas dokularına dayanıklılık katar. Basit olarak görülen egzersizler bile aslında çok iyi bir HIIT kardiyo haline getirilebilir.

Kısa sürede daha fazla kalori harcama

Minimum yaklaşık olarak 7 dakika süren bu antrenman programı maksimum olarak ise 20-25 dakika sürer.

Kısa sürede daha fazla kalori yakımı sağlar

Amacın tamamen nabız yüksekliği olan bu antrenmanda kalori harcanması daha da fazla olmaktadır. Üstelik dinlenmenin değil de yoğunlukların önem taşıdığı HIIT kardiyo sonrasında kalori yakmanıza yardımcıdır.

Antrenman sonrası yağ yakımı

Nabız yüksek aralıkta tutulduğu için vücudumuz antrenman bittikten sonra bile çalışmaya, kalori yakmaya devam eder. Tıpkı başlanılan bir inşa olarak düşünebiliriz.

Metabolizma hızının artması

Yalnızca kalori ve yağ yakımını desteklemez bunların yanı sıra metabolizmayı da hızlandırır. Zaten metabolizma hızlanmadan kalori ve yağ yakımı gerçekleşemez.

Ekipmansız olarak da yapılabilmesi

Örneğin yürüyüş, koşu, squat, lunge egzersizi, çapraz zıplama, mekik çekme, plank hareketi, şınav, yüzme, boks, bisiklet, ip atlama, sırtı duvara yaslayıp oturma gibi birçok egzersiz uygun yoğunluklarla ekipmansız olarak HIIT kardiyo haline getirilebilir.

HIIT Kardiyo Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Sağlığımız için egzersiz yapmak elbette çokça önem taşıyor ancak asıl önemli olan doğru aralıkta doğru bir süreçte yapmak daha da önemlidir. HIIT kardiyo haftanın 3-4 günü 10-20 dakika arasında yapılmalıdır. Hiçbir spor her gün yapılmamalı çünkü bedenimizin çalışmaya olduğu kadar dinlenmeye de ihtiyacı vardır.

Kardiyo ve HIIT Arasındaki Fark Nedir?

Kardiyo, kalp atış hızını arttırmak amacıyla yapılan antrenmanlara denir. Kardiyo ile birlikte vücudumuzda bulunan kan damarları ve kardiyovasküler sistemler etkileşime girmekte ve harekete başlamaktadır. Vücudumuzda yer alan kardiyovasküler sistemi kuvvetlendirmek ve etkinliğini arttırmak için yapılan egzersizlere kardiyovasküler egzersiz tanımlaması yapılmaktadır. Bu egzersizlere; koşu, hızlı adımlarla yürüme yüzme, tenis, koşu gibi spor faaliyetleri örnek gösterilebilir. Kardiyo egzersizlerinde kişinin nefes alıverişi artar bu sayede kalp atış hızı hızlandığı gibi yağ yakımı da hızlanmaktadır.

HIIT kardiyo, etkili ve oldukça yararlı bir kardiyo egzersizidir. Vücutta bulunan yağların yakılma sürecini hızlandıran HIIT kardiyo kas kütlesini de arttırmamıza destek olmaktadır. Her ikisinin arasındaki fark şudur; kardiyo egzersizi daha sabit nabız aralığında yapılırken HIIT kardiyo egzersizleri daha yoğun ve yüksek nabız aralığında gerçekleşmektedir. Bu sayede HIIT kardiyoda daha fazla kalori yakımı, yağ yakımı ve metabolizma hızının artışını görüyoruz.

Yeni Başlayanlar İçin HIIT Kardiyo 

Antrenmanlar için spor salonu şart olmamakla birlikte programa başlama aşamasında karar alan bireyler için mutlaka profesyonel ekiplerle çalışması önerilmektedir. Rahat edeceğiniz bir ortamda ekipmansız şekilde kolaylıkla yapabileceğiniz hem kas hem yağ dokularınıza etki eden HIIT kardiyoyu tercih etmeniz halinde bu egzersizleri uzman kontrolünde başlamanız yerinde bir karar olacaktır. Egzersiz programları kişiye özel olarak oluşturulmakta olup egzersiz aralarına yeterli dinlenme koyulması çok büyük önem taşımaktadır. Dinlenme sürecine dikkat edilmez ise istenilen seviyede performans elde edilemez. Ayrıca sakatlanma riski için antrenman öncesinde ısınma ve soğumaya dikkat etmek gerekmektedir. Hafif yoğunluklu egzersizler buna yardımcı olacaktır.

Elbette spor bizleri daha hareketli hale getirir ancak kilo vermek sadece hareket etmek değildir, yediklerimiz de çok önemlidir. Sporun yanında beslenmeye de dikkat edilmelidir. Kilo vermek için kalori açığı, kilo almak için ise kalori fazlalığı oluşturmak gerekmektedir. Bunlar için bir uzmandan destek almak şarttır. Hem spor hem beslenme koçluğu yapan ve sizlere doğru yönlendirme yapan bir rehber gerekmektedir.

Kısacası HIIT kardiyo yüksek yoğunluklu antrenman olarak bilinir. Nabız yükseltilerek hem kas oluşumunu destekler hem de yağ yakımına, kalori harcamamıza yardımcı olur. Bunu da olabildiğince kısa sürede ekipmansız şekilde yapabilmemizi sağlamaktadır. Kardiyolar, kişilerin kas yapılarının gelişmesini ve kuvvetlenmesini destekleyen yapıda olup aynı zamanda kişilere doğru nefes alıp verme tekniklerini öğretmekte ve kişilerin daha dirençli olmalarına da imkan sunmaktadır. Bu kardiyoların periyodik olarak yapılması, bireylerde bağışıklık sistemi güçlendirilmesinden, yağ yakımını arttırma etkilerine kadar pek çok olumlu katkı sağlayabilmektedir.

Sık Sorulan Sorular

HIIT cardio nedir nasıl yapılır? 

Hem yüksek hem de düşük tempo içeren hareketlerin belirli bir düzen içerisinde yapılmasını kapsayan kardiyo çeşididir.

HIIT kardiyo zayıflatır mı?

HIIT kardiyo periyodik olarak yapıldığında kısa sürede zayıflatma etkisi olan bir egzersiz bütünüdür.

HIIT cardio her gün yapılır mı? 

Yeni başlayanlar için haftalık bir ya da iki defa yapılması önerilmektedir. Sonrasında kişinin gelişimine göre haftalık olarak 3-4 kez yapılması uygun olmaktadır.

Sonuç

Kişilerin daha güçlü bir kondisyona erişmesi, kas performansının arttırılması, vücut yağ oranının azaltılması, metabolizmanın hızlandırılması ve kişilerin günlük hayatta kendilerini daha dinç hissetmesini sağlayan HIIT kardiyo egzersizlerine başlamak isteyen kişilerin bu antrenmanlara başlamadan önce mutlaka online fitness eğitimi desteği alarak hareket etmesi önerilmektedir. barankalayci.com’dan  HIIT kardiyo ile ilgili gerekli tüm bilgilere ulaşabilir ve profesyonel hizmetlere alabilirsiniz.