Hamilelik Sonrası Kiloları Nasıl Hızlıca Verilir?

Hamilelik Sonrası Kiloları Nasıl Hızlıca Verilir?

Doğum yapan annelerin en büyük kaygılarından biri de hamilelik sürecinde alınan kiloların doğum sonrasında nasıl verileceğidir. Hamilelik sonrası kilo verme süreci kişinin metabolizmasına göre farklılık gösterse de doğru beslenme   -  diyet rutininin uygulanması ve düzenli spor rutinlerinin gerçekleştirilmesi hamilelik sonrası kiloların verilmesi için önemlidir.

Doğum sonrasında kilo verilirken verilen kilonun özellikle doğum sonrasındaki 2 – 3 ay kontrollü bir şekilde verilmesi gerekir. Doğumdan sonraki ilk 4 ayda yarım kilo  - 1 kilo kaybı normal ve sağlıklı kabul edilir. Fakat anne çok kilolu ise ayda 2 kilo kaybı da normal ve sağlıklı kabul edilir. Ayda 2 kilodan daha fazla kilo kaybı yaşanması emziren anne için tehlikeli ve sakıncalı görülür. Doktor onayı ile hafif egzersizlerden oluşan bir spor rutini ve hafif yürüyüşler hamilelikten sonra kilo verme sürecini hızlandırılır. “Hamilelik Sonrası Kiloları Nasıl Hızlıca Verilir?” başlıklı bu yazımızda hamilelikten sonra kilo vermenin yollarını sizler için derledik. İyi okumalar! 

Hamilelik Döneminde Meydana Gelen Fiziksel Değişiklikler Nelerdir?

Ortalama olarak 9 ay süren hamilelik sürecinde hormonlar farklılaşır. Bu süreçte hızlı kilo artışı gözlemlenir ve fiziksel yapıda gözle görülür değişiklikler olur. Bu süreçte meydana gelen fiziksel değişiklikleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Büyüyen rahimin idrar kesesine yaptığı bası sebebi ile sık idrara çıkma meydana gelir.
  • Hormonlarda meydana gelen değişiklik ile birlikte kilo artışı yaşanır.
  • Kalçalarda şişkinlikler meydana gelir.
  • Bu dönemde hormonların etkisi ile düz kaslarda gevşeme ve bununla birlikte hareket azlığı meydana gelir. 
  • Zaman içerisinde büyüyen karnın vücudun ağırlık merkezini değiştirmesi sebebi ile anne adayı kadında dengeyi sağlayabilmek için omuzlar ve bel geriye yani arkaya doğru bükülür. 
  • Ağırlık merkezinde değişim yaşanması ile birlikte bel eklemindeki yük artır. Bel ağrılarına yol açabilir.
  • Göğüsler dolgunlaşır ve büyür.

Hamilelik Kiloları Nasıl Verilir?

Hamilelik süreci, çok fazla kilo alınan bir dönemdir. Dolayısı ile doğum sonrasında bu kiloların verilmesi pek çok kadının öncelikleri arasında yer alır. Gebelik sürecinde hormonların yapısı değiştiği için bu süreçte yoğun bir kilo alımı söz konusudur. Hamilelik esnasında değişen hormonlar 9 aydan sonra yani doğumdan sonra normale dönmeye başlar. Doğumdan sonra ilk 3- 4 ayda 0,5 - 1 kilo kaybı normal kabul edilir. Fakat ayda 2 kilodan daha fazla kilo kaybı yaşamak emziren anne için tehlikeli görülür. Hamilelikten sonra kilo vermek sürecinde bebek ve anne arasındaki bağı güçlendiren ve bebeğin büyümesi  ve gelişimi üzerinde etkili olan anne sütü aynı zamanda hamilelik sonrasında kiloların verilmesine de yardımcı olur. Emziren bir anne, günlük ortalama olarak 500 - 700 kalori civarında enerji yakar. 

Şerbetli ve şeker içeriği yüksek tatlıların anne sütünü attıracağına yönelik bir inanç olsa da bu bilginini bilimsel olarak bir doğruluğu yoktur. Dolayısıyla bu süreçte özellikle şerbetli tatlıların fazla miktarda tüketiminden kaçınılmalıdır. Uzun süreli doygunluk hissi sağlamak ve emzirirken bu süreçte yakılan enerjiye karşılık olarak karbonhidratlı gıdalara yönelmemek amacı ile sabah kahvaltısında ya da gün içerisinde 1 adet haşlanmış yumurta tüketimi kaliteli protein üretimini ve bununla birlikte süt verimini de artırır.   Doygunluk hissi yaratan haşlanmış yumurta, açlık hissinin ve sık besin tüketiminin önüne geçer.

Hamilelik Kilolarını Vermede Sporun Önemi Nedir?

Hamilelik dönemi vücutta pek çok fiziksel değişimin yaşandığı bir dönemdir. Karnın belirginleşmesi ve alınan kilolar ile birlikte vücudun ağırlık merkezi de değişmeye başlar. Basenler ve kalçalar dolgunlaşır. Doğum sonrasında hamilelik sonrası kilo verme süreci oldukça dikkatli bir şekilde yürütülmesi gereken bir süreçtir. Özellikle hamilelik sonrası 1 – 4 ay kilonun kontrollü bir şekilde verilmesi ve bu kilonun max 1 -1.5 kilo aralığında olması önerilmektedir. Bu dönemde daha fazla kilo vermek emzirme süreci için risk oluşturabilir.

“Hamilelik sonrası kiloları nasıl hızlıca verilir?” noktasında beslenme rutinin yanı sıra hafif egzersiz ve spor da eklenebilir. Bu süreçte doktor onayı ile spor yapmak ve hafif egzersizler yapmak hamilelik döneminde alınan ve doğum sonrasında fazlalık oluşturan kiloların verilmesi için oldukça önemlidir. Bu süreçte yüzme, hafif ve orta tempolu yürüyüş, hafif ve orta tempolu koşu, pilates oldukça etkili hızlı hamilelik sonrası kilo verme egzersizleridir.

Yüzme: 

Yüzme, vücutta pek çok farklı kas grubunu çalıştıran etkili bir egzersizdir. Hamilelikten sonra kolay kilo verme amacı ile yapılabilecek spor dallarından biri de yüzmedir. Suyun kaldırma kuvveti daha hareketli, aktif olmayı ve daha hafif hissedilmesini sağlar. Ayrıca su pozisyon ağrılarına ve şiş eklemlere de iyi gelir.

Yürüyüş:

Hafif ve orta tempolu yürüyüş hem fiziksel sağlık hem de mental – ruhsal sağlık için oldukça etkilidir. Rahat giysiler ile açık havada yapılan egzersiz hamilelik sonrası kilo verme sürecine destek olur ve vücudun güçlenmesine yardımcı olur.

Pilates:

Vücudun farklı bölümlerini harekete geçiren pilates, hamilelik sonrası hızlı kilo vermek için de oldukça etkilidir. Hamilelik sonrası süreçte pilates yapmak fiziksel olarak zinde hissetmenin yanı sıra içsel olarak da iyi hissetmeye ve iç enerjinin dışa vurulmasına da yardımcı olur. Ağrıların ortadan kaldırılmasında etkilidir.

Siz de hamilelik kilolarını hızlı ve sağlıklı bir şekilde vermek istiyorsanız online fitness eğitimi hizmetimizden yararlanabilirsiniz!