Damar Belirginliği Nasıl Artırılır?

Damar Belirginliği Nasıl Artırılır?

Damar belirginliği, özellikle fitness ile ilgilenen sporcular için önemli bir konudur. Vücut geliştirme ve fitness ile ilgilenen sporcularda damar belirginliği sıklıkla görülmektedir. Damarların belirgin olması için vücut yağ oranının düşük olması gereklidir. 

Damar belirginliğini artırma yollar arasında vücut yağ oranını düşük olmasının yanı sıra sağlıklı beslenme, uyku düzeni, stres yönetimi, düzenli egzersiz yapmak gibi pek çok etken yer almaktadır. “Damar Belirginliği Nasıl Artırılır?” başlıklı yazımızda damar belirginliğini artırmanın yollarını ve önemli faktörleri ele aldık. İyi okumalar!

Damar Belirginliği Nedir?

Vücut yapımızın önemli bir parçası olan damarlar, vücuttaki oksijenin ve kanın dolaşımını kalbi merkez alarak sağlayan sistemin temel parçasıdır. Zaman içerisinde farklı nedenler ile damarlarda bir sertlik  meydana gelir. Bu belirginlik kimi zaman sağlık probleminin habercisi olabilir. Fakat vücut geliştirme ve fitness ile uğraşan sporcular için damar belirginliği, arzu edilen ve normal kabul edilen bir durumdur. 

Spor yaparken çalışan ve şişen kaslar, damarları cildin yüzeyine doğru iter. Bu durum da damarların belirginleşmesine neden olur. Antrenman sonrasında ise kasların geri çekilmesi ile damarlar eski haline geri döner. Bunun yanı sıra yapılan spor ile birlikte vücuttaki yağ oranının düşmesi  de damar belirginliği nedenleri arasında yer almaktadır. 

Damar Belirginliği Nedenleri 

“Damar belirginliği nedenleri”, “damar belirginliği nasıl olur?” konuları pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Damar belirginliğinin cilt yapısının ince olması, vücut yağ oranının düşük olması gibi pek çok nedeni mevcuttur. Damar belirginliği nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Vücut Yağ Oranı

Damar belirginliğinin en önemli nedeni vücut yağ oranıdır. Hem kasların şekillenmesi hem de damarların belirgin ve görünür olması için vücut yağ oranının belirli bir seviyede olması gerekir. Deri kalınlığı hakkında bilgi sahibi olmak için “Deri Kalınlığı” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Deri yapısının inceliği, deri katmanlarındaki yağ oranının düşük olması, deri altında yer alan kas ve damarları daha görünür kılar. Bu nedenle damarların belirgin olduğu bir görünüme sahip olmak için düzenli ve etkili bir spor rutini ve beslenme rutini ile ideal bir yağ oranına sahip olmak mümkün. 

Damar Belirginliğini Artıran Besinler Tüketmek

Spor rutini için oldukça önemli olan beslenme, damar belirginliği için de önemli bir faktördür. Özellikle damar belirginliğini artırmak için Nitrat,  L-Arginin (Arjinin), L-Sitrülin ve Kreatin içeren besinler tüketmek önemlidir.

Nitrat İçeren Besinler

Yapılan bazı çalışmalar nitrat tüketiminin, vücudun oksijen ihtiyacını azaltarak egzersiz performansını arttırabileceğini ortaya koymuştur. Nitratın vazodilatasyon yani kan damarları genişletme etkisi ve kan basıncına olan etkisi nedeni ile nitrat içeren besinler, damar belirginliği için sıklıkla stratejik yöntemlerden bir tanesidir. Nitrat içeriği yüksek besinleri şu şekilde sıralayabiliriz: pancar ve pancar suyu, kereviz , marul, ıspanak, maydanoz , lahana, roka, brokoli, havuç, havuç suyu, kabak, kuşkonmaz.

L-Arginin (Arjinin) İçeren Besinler

Nitrik oksit (NO), hem vücutta kan akışını hem de farklı fonksiyonları düzenleyen pek çok yerde görev almaktadır. L-arginin  yani arjinin amino asidi ise vücutta nitrik oksit yapılabilmesi için gerekli olan öncü bir bileşendir. Dolayısı ile  egzersiz esnasında kaslardaki damarların genişliğini arttırarak kaslara giden kan akışını da artırabilir.

 L-Arginin içeriği yüksek olan besinleri şu şekilde sıralayabiliriz: Etler arjinin içeriği bakımından oldukça zengindir. Hindi göğüs eti ardından da tavuk göğüs eti en yüksek arjinin içeriğine sahip olan besinlerdir. Soya proteini, kabak çekirdeği, fıstık, yer fıstığı, balık ve ceviz de zengin arjinin kaynaklardır. 

Kreatin

Vücudumuzdaki kreatinin yaklaşık olarak %90-95 kaslarda depolanır ve bu depolanan kreaitinin yarısından çoğu fosfokreatin şeklinde depolanmaktadır. Fosfokreatin ise vücudun enerji metabolizmasında görev almaktadır. Anaerobik egzersizler gibi kısa süreli - birkaç saniyelik yüksek yoğunluklu yani patlama gücü gerektiren durumlarda ve egzersizlerde fosfokreatin, devreye giren önemli bir enerji sistemidir.

Yapılan araştırmalar kreatinin kas kütlesini ve kas gücünü arttırmada çok fazla etkili olduğunu göstermektedir. Dolayısı ile kas kreatin depoların doldurulması kişiye daha fazla enerji ve egzersiz kapasitesi sağlamaktadır. Kreatin içeriği bakımından zengin olan besinler arasında et ve balık yer almaktadır.  

Kan Basıncı

Kan damarları, vücuttaki kan akışı ile ilintili olarak, elastik yapıları nedeni ile genişleyebilir ya da büzüşebilir bir formdadır. Kan basıncı da yapılan hareketlerden, stres gibi duygu değişimlerinden, besinler ya da hormonlar gibi pek çok sebepten etkilenebilmektedir.

Egzersiz yapılan süre içerisinde vücut, yapısı sebebi ile tüm hücrelere yeterince oksijen sağlayabilmek amacı ile hem kalp atım hızını hem de kan basıncını artırır. Bazı sporcular da bu yaşanan bu durumu damar belirginleştirme amacı ile kullanabilirler. Yaptıkları antrenmanlar ile birlikte, kullanılan takviyeler ve tüketilen besin ve besin grupları gibi diğer etkenler ile bu etkiyi en üst seviyeye çıkartabilmektedir. Bu sayede de belirgin damarlı bir görünüm elde edilebilir.

Sonuç:

Kaslar ile birlikte damarların belirginleşmesi pek çok sporcu tarafından hedeflenen görünüm için önemlidir. Damarların belirginleşmesi için kaslar için de olduğu gibi vücut yağ oranı oldukça önemlidir. Ayrıca artan kan basıncı da kasların belirginleşmesi için kullanılan bir yöntemdir. 

Nitrat bakımından zengin bir içeriğe sahip olan besinler, L-Argenin içeren besinler, kreatin içeriği yüksel besinler de damarların belirginleştirilmesi için öne çıkan yöntemler arasında yer alıyor. Antrenman öncesi ve sonrasında içilen su miktarı, uyku düzeni, egzersiz rutini de damar belirginliği için önemli olan faktörler arasında yer almaktadır.

Kaslı bir görünümün yanı sıra damarların belirgin olduğu bir görünüme kavuşmak istiyorsanız barankalayci.com adresi üzerinden iletişime geçebilir, bilgi alabilir ve alanında uzman ve büyük başarılar elde etmiş Baran Kalaycı’dan personal training hizmeti alabilirsiniz.