Barfiks Sayısı Nasıl Arttırılır?

Barfiks Sayısı Nasıl Arttırılır?

Barfiks Nasıl Çekilir? Sorusu pek çok sporcu tarafından araştırılmaktadır. Sıklıkla hata yapılan ya da zorlanılan barfiksin doğru şekilde çekilmesi olumsuz bir durum ile karşı karşıya kalmamak için önemlidir.

Önemli bir güç ve direnç hareketi olan barfiks, vücut ağırlığı ile yapılan ve vücudun pek çok bölgesinde yer alan kas ve kas gruplarını çalıştıran birleşik bir egzersizdir. Pull – up olarak da bilinen barfiks hareketinin doğru yapılması hem verimli bir antrenman deneyimi hem de sakatlık gibi olumsuzluklar yaşamamak için önemlidir.

“Barfiks Sayısı Nasıl Artırılır? Barfiks Programı” başlıklı bu içeriğimizde barfiks nedir?, doğru barfiks çekmenin püf noktaları ve dikkat etmeniz gerekenleri, barfiksin yararları ve çalıştırdığı kas gruplarını ele aldık. İyi okumalar!

Barfiks Nedir?

“Barfiks nasıl çekilir?” sorusunun cevabından önce barfiksin ne olduğunu bilmek oldukça önemlidir. Pull-up olarak da adlandırılan barfiks, tamamen kas gücüne yönelik bir egzersiz hareketidir. Ellerin   barfiks barına tutunduğu ve bir pozisyonda iken tüm vücudun göğüs bara değene yukarı doğru çekildiği bir üst vücut egzersizidir. Barfiks hareketi yapılırken dirsekler bükülür. Bu süreçte ekstansiyon elde edilir.

Barifks; core bölgesi başta olmak üzere sırt, kol ve omuz bölgeleri üzerinde etkilidir. Direkt olarak vücut ağırlığı kaldırıldığı için zor bir egzersiz olarak kabul edilmektedir. Ayrıca bu egzersiz hareketi yapılırken pek çok kas aktif olarak kullanılır.

Barfisk Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Barfiks, güç ve dayanıklılık gerektiren bir kuvvet hareketidir. Kol gücü ile gövdenin tamamının barfiks barına doğru çekildiği bu egzersiz yapılırken oldukça dikkatli olunmalıdır. “Barfiks nasıl çekilir?” noktasında barfiks çekerken dikkat edilmesi gereken püf noktaları da oldukça önemlidir. Bu püf noktalarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Barfiks çekmeden önce barfiks barının sabit olduğundan emin olmalı ve ısınma hareketleri yaptıktan sonra barfiks çekmeye başlamalısınız.
  • Barfiks çekerken kalçanız ve gövdeniz sabit olmalı ve sağa, sola, öne ya da arkaya hareket etmemelidir.
  • Hareketi uygularken karın kaslarının sıkılması hem karın kaslarınızı güçlendirmeye hem de hareketi daha kolay bir şekilde yapmanıza yardımcı olur.
  • “Barfiks nasıl çekilir?” noktasında “doğru ve barfiks nasıl çekilir?” sorusunun da cevabı olarak   barfiks çekerken omuzların öne doğru eğilmemesi gerekmektedir. Aksi durumda sakatlanma ya da rahatsızlıklara yol açabilir. 
  • Barfiks çekerken diz ya da ayakların sallanması hareketin daha da zorlaşmasına neden olur.

Barfiks Hangi Kas Gruplarını Çalıştırır?

Barfiks, pek çok kas grubunu çalıştıran bütünleşik bir egzersizdir. Barfiks egzersizi yaparken “barfiks nasıl çekilir?” sorusunun cevabında olduğu gibi barfiks kol kasları için önemli bir harekettir. Fakat barfikse çekerken kolların yanı sıra sırt ve kanat bölgesi oldukça fazla çalışır. 

Barfiks hareketinin çalıştırdığı kas gruplarının başında kol kasları, sırt ve omuz kasları, core bölgesinde yer alan kas ve kas grupları gelmektedir.

Barfiksin Faydaları Nelerdir?

“Barfiks nasıl çekilir?” sorusu kadar barfiks çekmenin faydaları da sıklıkla araştırılmaktadır. Herhangi bir ek ekipman ya da ağrılık gerektirmeden yapılan bir egzersiz olan barfiks, önemli bir güç – direnç hareketidir.

Sırtı ve kanat bölgesini hedef alan bir egzersiz olduğu için doğru bir postüre sahip olunmasına yardımcı olur. Bu egzersiz hareketi vücudun üst bölgesinde kas gelişimi sağlamak, şekillenmek, direnç kazandırmak ve güçlendirmek gibi önemli bir etkiye sahiptir. Antrenmana dahil edilen barfiksi hareketi kol, sırt ve omuz bölgelerinde yer alan kasların gelişmesini ve güçlenmesini sağlar. 

Dengenin sağlanması için önemlidir. Ayrıca  deadlift ya da bench press gibi birleşik bir egzersiz olduğu için aynı anda pek çok kası çalıştırır. Karın bölgesinde six pack gelişimine önemli katkı sağlamaktadır.

En Etkili Barfiks Programı

“Doğru barfiks nasıl çekilir?” ya da “evde barfiks nasıl çekilir?” sorularının cevabı doğru ve etkili bir barfiks programıdır. Verimli bir barfiks deneyimi yaşamak için setler ve dinlenmeden oluşan bir barfiks programı uygulanmalıdır. Bu deneyimi daha etkili hala getirmek için direnç bandı gibi ekipmanlar da egzersiz rutinine dahil edilebilir.

Kısa süreli ve az sayıda tekrarlar ile başladığınız barfiks setleri zaman içerisinde ilerlemeye göre artırılmalıdır. Her set arasında belli bir dinlenme arası verilmeli ve sonrasında antrenmana devam edilmelidir.

Sık Sorulan Sorular

Barfiks kaç set kaç tekrar yapılmalı?

Barfiks için set ve tekrar sayıları kişiye göre belirlenmeli; zaman içerisinde bu sayılar artırılmalıdır.

Barfiks çekmek neden zor oluyor?

Barfiks birleşik bir egzersiz hareketi olduğu ve direkt olarak vücut ağırlığının yerçekimine karşı kaldırıldığı için pek çok kişi için zor bir harekettir.

Kaç tane barfiks çekilmesi sağlıklı olur?

Barfiks çekmeye az sayıda tekrar yapılan setler ile başlanmalı, tekrar sayısı ve setler adım adım artırılmalıdır.

Sonuç

Barfiks, yüksek bir noktaya sabitlenmiş barfiks barına tutunarak; kollar yardımı ile gövdenin yukarı doğru çekildiği bir egzersiz hareketidir. Başın barfiks barının üzerine kaldırıldığı bu hareket, pek çok kas grubu üzerinde etkilidir. 

kabul edilir. Özellikle kol, sırt ve omuzların çalışmasını sağlar. Bu nedenle güç-kuvvet çalışmalarında getirisi çok yüksektir.

Barfiks çekmenin kasların gücünü artırmadan postür düzeltmeye kadar pek çok faydası bulunmaktadır. Sakatlanma gibi olumsuz durumların yaşanmaması için barfiksin doğru şekilde çekilmesi ve püf noktalarına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Sizler için özel olarak hazırladığımız online antrenman programı ile, doğru ve etkili barfiks çekmenizi sağlıyor; yaptığınız antrenmanlardan maksimum verim elde etmenize yardımcı oluyoruz. Bu süreçte sorularınızı ya da merak ettiğiniz konuları sorabilir ve hızlı cevabımız ile en doğru şekilde antrenmanınıza devam edebilirsiniz.