Vücut Kıllarının Kas Gelişimine Etkisi

Vücut Kıllarının Kas Gelişimine Etkisi

Vücutta bulunan kılların kas gelişimini etkilediğine dair birçok ispatlanmamış iddia vardır. Bu iddialar genelde spor yapmak istediği halde vücudunda kılları olan ve istediği sonuçlara ulaşamayacağı kişiler tarafından yapılmaktadır. Arama motorları üzerinde vücut kıllarının kas gelişimine etkisi nedir diye yapılan araştırmaların bulabildikleri netice ise bunun bir bahane olacağı yönündedir. Bu yazımızda spor yapmak isteyen ancak bu hurafeleri de göz ardı edemeyen kişilerin merak ettikleri soruları yanıtlamaya çalışacağız. 

Kılların Kas Gelişimine Etkisi Var mıdır?

Spor yaparak fit bir görünüm kazanmak isteyen birçok kişi spor yapmaya karar verirken vücut kıllarının kas gelişimine etkisi var mı diye araştırmalar yapmaktadır. Aslında bu soruyu soran kişiler yapmış olduğu sporun hakkını veremeyen, eksik yapan ya da bir şekilde başarısız olan kişiler tarafından sunulan bahanelerdir. İnsanların tarihin her döneminde başarısızlıklarını gizlemek ya da ardına saklanmak için çeşitli bahaneler söylemiştir. 

Spor yaparken gerekli gayreti gösteremeyen bazı kişilerde vücutlarındaki kıl yoğunluğu yüzünden kas gelişimi yapamadıklarını söylemektedir. Bu hurafenin yayılmasında elbette ki spor yapan ve kas gelişimleri oldukça yüksek olan kimselerin çıplak olarak paylaştıkları vücutlarında kıl olmadığına dair paylaşımlardır. Aslında her ne kadar bu resimlerin paylaşımları olsa da vücudumuzun üzerinde bulunan kılların kas gelişimine bir etkisi bulunmamaktadır. 

Bu durumu şu şekilde açıklayabiliriz insanlar kıl köklerinin protein emmediğini bundan dolayı da kas oluşumuna zarar verdiğini düşünmektedir. Bu tüylerden kurtulan kimselerin kas gelişimlerinin daha hızlı olduğu ve spor yaparken de ekstra bir çaba sarf etmediklerini düşünmektedirler. Bu düşünce tarzı ile lazer epilasyon ya da diğer yöntemleri kullanarak vücut kıllarından kurtulmaya çalışanlar bile bulunmaktadır. Uzman spor eğitmenlerine ve doktorlara göre bu düşünce tarzı doğru olmamakla birlikte aynı zamanda da vücuttaki kılların kas gelişimi üzerinde en ufak etkisi bulunmamaktadır.

Kıllar Kas Oluşumunu Engeller mi?

Kas gelişimi için almış olduğumuz protein kıl kökleri tarafından kullanılmamaktadır. Çünkü derimiz ve kas dokularımız arasında farklı ve birçok katman bulunmaktadır. Kıl köklerimiz kas dokularından kesinlikle ayrı beslenmektedir. 

Kıllar için gerekli olan protein ve amino asitler kasların ihtiyaç duyduğu protein miktarların yanında yok denilecek kadar az bir miktardadır. Bu durum kas gelişimi üzerinde etkisi olmadığının ispatıdır. Ancak yine de birçok insan sporcuların, mankenlerin, oyuncuların paylaşmış oldukları resimleri görünce kıllar kas oluşumunu engeller mi sorusunu düşünmeden duramamaktadır.

Sporcuların vücutlarını incelememiz gerektiğinde bu kimselerin tüylerini bilerek aldıklarını görebiliriz. Yani birçok sporcu estetik kaygısı yüzünden vücut kıllarını almaktadır. Uzmanlara göre herhangi bir kişinin kıllarını alması demek kıl köklerinin daha fazla güçlenmesi anlamına gelmektedir.

Eğer vücudumuzdaki kıllar kas gelişimimizi etkilemiş olsaydı en basit yöntemle ilk kesmemiz gereken saçlarımız olacaktı. Kas oluşumu ile alakası olmayan kıllar kaslı olan bölgelerde oluşsa da bile kas gelişimi için proteinleri asla etkilememektedir.

Kıl Kası Engeller mi?

Bugünlerde spor yapmaya karar veren birçok insanın aklında olan kıl kası engeller mi sorusuna uzmanların net bir görüşü vardır ki bu da “hayır!” olmaktadır. Podyumlarda, yüzme salonlarında, spor salonlarında ya da müsabakalarda görmüş olduğunuz herkesin kıllarını almalarının tek nedeni kaslarının daha belirgin olması ve estetik açısından göze daha hoş gelmeleridir. 

Vücut kıllarını alan oyuncuların, futbolcuların, mankenlerin, yüzücülerin, bisikletçilerin, maraton koşucuların ya da aklınıza gelen diğer herkesin estetik kaygılar ile yaptıkları bu hareket ile hem daha fazla dikkat çekmektedirler hem de performanslarında artış olmaktadır. Ancak hiçbir şekilde kas gelişimi üzerinde kılların olmasının ya da olmamasının bir etkisi bulunmamaktadır.