Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Nedir?

VERİLEMEYEN KİLOLARA SAHİP OLANLAR BİR DE BU BESLENME ŞEKLİNE BAKIN 

Ketojenik Beslenme

“Diyetin en önemli özelliği kanda ki yüksek şekeri önlüyor” 

Yeni bir diyet olmasa da, son zamanlarda ketojenik diyet kilo vermeye yönelik oldukça ön planda. Geçtiğimiz Aralık ayında Amerika’da ki İFBB kapsamında gittiğim vücut geliştirme yarışmasında ketojenik beslenme şekli ile istediğim sonuca ulaştım. Her zaman “karbonhidrat almayarak diyet yapılmaz!” derdim. Fakat şuan karbonhidrata olan bağımlılığı azaltarak, davranış değişikliği ile birlikte yaşam boyu yeterli ve dengeli beslenme sürecini uygulamalı bir şekilde desteklediğini gördüm.

Şunu da eklemek isterim son zamanlarda ketojenik beslenme yönteminin kanser hastalarına önerildiğini de söyleniyor. Yanlış anlaşılmasın, kansere çare olmak gibi bir durumdan bahsetmiyoruz. Fakat alınan karbonhidrat seviyesini düşürmek, yağ ve proteini artırmak kanser hücrelerinin büyümesini de yavaşlatıyor. Şeker ve karbonhidrattan daha çok beslenen kanser hücreleri bunlara ulaşamadıkça büyümesi yavaşlıyor. 

Ketojenik diyette genellikle protein ağırlıklı bir beslenme şekli gibi algılanıyor. Bu yanlış bilgi ketojenik diyeti yanlış yapmana neden olacağından ötürü “ketojenik diyet işe yaramıyor.” olarak nitelendirebilirsin. Beslenme planının büyük ağırlığını doğal yağlar oluşturuyor. Ketojenik beslenmede oranlar tabağınızdakilere göre hesaplanmıyor. Eğer enerjinizin yüzde 70’ini yağdan alıyorsanız bu ketojenik beslendiğinizi gösteriyor. Keton sözcüğü, yağın parçalanması sonucu keton maddelerinin ortaya çıkmasından geliyor. Hücreler de enerji için bu ketonları kullanıyor. Ketojenik, 1900’lerin başında epilepsi gibi sinir sistemi hastalıklarını tedavi edebilmek amacıyla ortaya çıkan bir beslenme türü aslında. Sonrasında anlaşılıyor ki bu beslenme şekli olarak da çok sağlıklı...

Peki “Ketojenik diyet nedir?” Ketojenik diyet hakkında merak ettiğiniz, temel bilgileri derledik, topladık...

“Ketojenik” ne demek?

Yağ ve protein oranı yüksek fakat karbonhidrat açısından oldukça zayıf olan diyetin adı "Ketozis" teriminden geliyor. Ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat içeren gıdalar yerine balık, tereyağı, zeytinyağı, et vb gıdalarla yağ ve protein tüketimini arttırmaya dayanıyor.

Ketosis Nedir? Ketozis; vücudun enerji elde etmek için yağları yakması sürecine verilen isim. Ketosize girme süreci 1 haftada bazen ise 6 haftada yakıt kaynağını şekerden yağa çevirir. Ketosiz süreci kişiden kişiye göre değişir. İlk günlerde verdiğimiz 2-3 kilo genellikle su kaybı oluyor, eğer ilk hafta ketojenik diyet programına sadık kalıyor ama 2. haftada hızlı kilo veremiyorsanız vücudunuz artık ketosise girmeye başlıyor demektir. Bu evreye en hızlı erişmenin yolu günlük karbonhidrat alımını 20 gram – 40 gram arasında tutmaktır. Unutmuyoruz ki ketojenik diyette alınacak gıda oranı kişiden kişiye farklılık gösterir.

 Ketojenik diyet için bir kaç öneri!

Sabah aç karına önce Cardio yapın. Özellikle yapacağınız HIIT egzersiz hızlı yağ yakımına yardımcı olan, nabzın sürekli inip çıkmasını sağlayan bir egzersiz türüdür. 

Gün içinde yediğiniz yemeklerdeki karbonhidrat oranını bir miktar daha aşağı çekin ve farkı yağ ile kapatın. Açlık hissediyorsanız yağ alımınız yetersizdir. Hindistan cevizi yağını deneyin.

Kontrollü protein alın. Ne kadar protein, o kadar fazla yarar diye düşünmeyin. Yağlı, orta proteinli ton balığı gibi gıdaları tercih edin.

Beslenme şeklinizi değiştirmeden önce bir doktordan görüş almak gerekir. Özellikle diyabet ve yüksek tansiyon hastaları bu diyeti uzman kontrolünde uygulamalı.

Ketozise girdiğinizi anlamak için ise;

  • Nefes kokunuzu,
  • İdrar kokunuzu, kontrol edebilirsiniz. Her zamankinden daha farklı bir koku ile karşılaşacaksınız. 

Unutmayın! Sabırlı bir şekilde ilerleyin! Herkesin “ketosiz süresi” farklı olduğu gibi herkesin beslenme şeklide farklıdır. Denemek isterseniz; alzheimer, parkinson, mide ekşimesi, yüksek tansiyon gibi pek çok hastalığın etkileri, ketojenik diyetin uygulanmasıyla azalabilildiği söyleniyor. Beslenme şeklini değiştirerek, ketojenik beslenme şekline geçen herkese şimdiden bol şans!

KAYNAKLAR

https://www.aafp.org/afp/2006/0601/p1942.html

https://www.healthline.com/health-news/keto-diet-is-gaining-popularity-but-is-it-safe-121914

https://www.health.harvard.edu/blog/ketogenic-diet-is-the-ultimate-low-carb-diet-good-for-you-2017072712089