Kardiyo

Kardiyo

Son dönemlerde sıkça karşımıza çıkan kardiyo, insanların daha iyi ve daha fit bir vücuda sahip olmaları için yaptıkları bir spordur. Kalp, damar ve akciğerlerimizi yüksek tempoda çalıştıran egzersiz grubunun genelinin adı kardiyodur. Zaten bu kelimenin kökeni de Yunanca kalp sözcüğünden gelmektedir. Bu spor çeşidini yapmak için ise illa sporcu olmak zorunda değilsiniz, yeni başlayanlar için de idealdir.

Kardiyo Nasıl Yapılmalıdır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kardiyo Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Son dönemlerde hızlı ve kalıcı kilo vermek isteyen insanlar bu spora yönelmiştir. “Kardiyo nasıl yapılır?” sorusuna yüksek tempolu sporlarla desteklenen sporun genel adı olduğu için belli bir program dahilinde sağlığımıza zarar vermeden tam tersi sağlığımızı destekleyici şekilde yapılmalıdır cevabını verebiliriz.

Kardiyo hareketleri bir süreçten sonra belli bir uzman tarafından desteklenerek yapılmalıdır. Evde son dönemlerde kendi kendine spor yaparak eklem ve kemiklerine zarar veren pek çok insan ile karşılaşmaktayız. Bunun önüne geçmek için de önerilen program dahilinde yapmak gerekmektedir.

Kardiyo Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kardiyo egzersizleri hareketlerini yaparken sağlığımızı göz ardı etmemeliyiz. Öncelikle bu sporlara başlamadan önce mutlaka insanı spor yaparken etkileyecek ya da olumsuz bir durum oluşturacak sağlık sorununun olmamasına dikkat etmekte fayda vardır. Bunun için doktor kontrolünden geçtikten sonra başlamanızda yarar bulacaksınız. Herhangi bir duruma vücudunuzun kitlenip kalmaması açısından özellikle uzman tarafından yapılmasına dikkat etmelisiniz. 

Bu egzersizlere başlamadan önce ise kesinlikle ısınma hareketlerini yapmadan ve bu adımı atlamadan ilerleyerek sporunuzu daha rahat bir hale getirmelisiniz.

Kardiyo Faydaları Nelerdir?

Kardiyo vücut sağlığı açısından oldukça etkili bir spordur. Sağlığını önemseyen insanlar bu konuda oldukça hassaslardır ve kardiyo bu ince detayıyla yapılması gereken egzersizler arasındadır. Bu egzersizler damar tıkanıklığını azaltır, yağ yakımını hızlandırır ve metabolizmanın çalışma hızını arttırır. Spor stresi azaltır yargısı, kesinlikle burada da geçerlidir. Kardiyo egzersizlerinin stres ve depresyon üstünde olumlu etkilerde bulunur. Çünkü uyku kalitesini arttırır. Bunların yanı sıra bağışıklık sisteminin direnç seviyesini arttırır ve daha az hasta olma yolunu gösterir. Düzenli nefes alıp vermeyi öğrendiğiniz zaman da akciğerde olumlu etkiler sağlar. Kan şekerini dengeler ve kalp dolaşım sitemini de güçlendirir. Yani kalp hastalıklarının azalmasına yardımcı olur.   

Tabi sağlık açısından ne kadar önemli olsa da dış görünüşüne önem veren bay ve bayanlar için de bu egzersizler kesinlikle dikkat çekicidir. Ağırlık antrenmanları ile desteklendiğinde vücutta sıkılaşmalar görülür. Kondisyonu arttırır ve yaşlanmayı geciktirir. Doğru beslenme ile de desteklendiğinde kilo vermede oldukça etkili bir yöntem olacaktır. 

Kardiyo Ne İşe Yarar?

Kardiyo Ne İşe Yarar?

Kardiyo egzersizi, kalbe yararlıdır ve kan dolaşımını hızlandırır. Özellikle bu egzersizler kalp ve akciğeri yoğun şekilde çalıştırdığından kaynaklı, kalbin sağlıklı olması için kan pompalamasına yardımcı olur. Bir diğer sağlığa açısı ise kas ve eklem yapılarını güçlendirir.

Yağ Yakımını Hızlandırır

Kardiyo hareketleri yüksek tempoya sahip olduğu için yağ yakımında oldukça etkilidir. Yakılan yağ ile kalori yakımına yardımcı olur. Düzenli bir şekilde yapıldığında kilo verme hızını arttırır. Bu yüzden de kilo vermek isteyenlerin ilk olarak bu egzersizlere yöneldiğini görürüz. Vücudun tamamını çalıştırdığı için bölgesel kilolardan da rahatlıkla kurtulabilirsiniz. 

Damar Tıkanıklıklarını Engeller

İsminin bile kalpten geldiğini gördüğümüz kardiyo, kalp üstünde çok önemli etkiye sahiptir. Kalbin kan dolaşımını arttırdığı için damar tıkanıklığını engeller ve sağlıklı şekilde vücuda kan pompalanmasını sağlar. Bu egzersizler sağlık açısından çok önemli görüldüğü için uzman doktorlarda tavsiye etmektedir.

Menopoz Dönemine Etki Eder

Vücudun her bölgesine ve her evresine olumlu etki eden kardiyo, kadınların menopoz dönemlerine girdikten sonraki süreçte daha rahat bir şekilde atlatmalarını sağlar. Bu spor antrenmanları menopoz dönemindeki kadınlar için en uygun antrenman türlerinden biridir. 

Kardiyo Çeşitleri Nelerdir?

Kardiyo çeşitleri etkili olup, kalp hızını arttırmaya yarayan hareketlerden oluşur. Yavaş yavaş kalp hızını arttıran bu egzersizlerin başında ilk olarak koşu gelir. Koşu hem spor salonlarında hem de dışarıda rahatlıkla yapılabilecek bir spordur.   Bunun dışında diğer en çok bilinenler ise yüzme, mekik çekme de kardiyonun içinde bulunan hareketler arasındadır. Fakat kardiyoda iki çeşit bulunur. Bunlar: HIIT kardiyo ve Liss kardiyodur. Bunlar da dünya genelinde iki çeşit olarak belirlenmiştir. Şimdi bu kardiyo çeşitlerin ayrıntılarına bakalım.

HIIT Kardiyo

Yüksek yoğunlukta ve aralıklarla çalışılan egzersizleri kapsayan kardiyo çeşitidir. HIIT kardiyo antrenmanları yüksek ve daha düşük tempolular olarak iki şekilde karşımıza çıkmaktadır. Yüksek yoğunlukta olan antrenmanlarda insanlar kendilerini belirledikleri sürede zorlayabildikleri sürenin en fazlasını yaparak zorlarlar. Diğer süreçte ise antrenmanlara ara verip düşük tempoda devam ederler. Bu kardiyo çeşitlerinde sağlam bir verim almak için egzersizleri ve sürelerini düzenli olarak takip etmek gerekir. Kardiyo da yüksek yoğunluklu yapıldığında nefes alışverişine doğru olması açısından dikkat edilmelidir. Bu kardiyoda alet ve ekipman gerekmez. Çeşitli şekillerde yapabilir.

HIIT Kardiyo Sayılan Hareketleri Nelerdir?

En çok tercih edilen kardiyo hareketleri bizce en duyulan bisiklet sürmek, ip atlamak ve koşuyken bu hareketlerde bir de kulağımıza hiç çalınmayan da vardır. Bunlar squat jump (zıplayarak squat yapmak), jack knife (yerde yatarak ellerle ayaklara dokunma), high knees (zıplayarak dizleri çekme), lunge jump (zıplayarak bacaklara doğru çökme çapraz şekilde), mule burpees (çömelme hareketinde bacakları arkaya doğru götürme) , reverse lunge (ayakları omuz genişliğinde açıp çökme) şeklindedir. 

LISS Kardiyo

LISS Kardiyo, sürekli ve uzun süreli olarak yapılan düşük ve orta tempolu hareketlerdir. Aynı zamanda büyük bir efor yani güç sarf etmeden yapılan, sürekli ve düzenlik olarak artan şekilde kalori yakmayı sağlayan egzersizleri tümünü kapsar. Uzun süre yapılan düşük tempodaki egzersizler, kalp ve akciğerlerin dolaşımsal  sürecine de oldukça etkilidir. Bu temposal hareketler hücre yenilenmelerine etki eder.

LISS kardiyo, yüksek tempodaki HIIT egzersizlerine göre aynı yoğunlukta fakat düşük tempoda yapılan egzersizlerin antrenman süresi boyunca düzenli devam etmesini ifade etmektedir. LISS egzersizleri, aerobik sistemli olduğu için vücut geliştirmede ve kalori yakmada etkili olmasına rağmen, çok daha etkili verim almak için uzun ve düzenli bir antrenman programına göre yapılırsa daha etkili olur. Bu kardiyo çeşidinde herhangi bir alet kullanmadan yapıldığı gibi, farklı aletler kullanılarak da yapılabilir. 

LISS Kardiyo Çeşitleri

Liss kardiyo çeşitleri düşük tempolu hareketler olduğu için vereceğimiz tüm örnekler size çok tanıdık gelecektir. Bunlar; yürüyüş, yüzme, koşu, bisiklet sürme, kürek çekme, sörf, paten ya da kaykay gibi aktivitelerdir. Bu aktiviteler düşük tempolu ve sürekli yapıldığında oldukça etkili bir yağ yakma yöntemi olarak karşımıza çıkacaktır.

Kardiyo Aletleri Nelerdir?

Kardiyo aletleri günümüzde oldukça ulaşılabilir olmuştur. Bu aletlere ulaşacağımız noktalar daha çok spor salonları ve sağlık merkezleri olmaktadır. Bu aletlerde her spor salonunda kardiyo için bulunur. Bunlar kürek çekme aleti, kayak yapma aleti, olmazsa olmaz koşu makinesi (yürüyüş bandı), bisiklet, eliptik bisikletler, stair climber makinesidir.

Hangi Kardiyo Yağ Yakımı İçin Daha İyidir?

Kardiyo çeşitlerinden en çok yüksek tempolu egzersizler bulundurulan HIIT kardiyo çeşidi daha fazla yağ yakımı sağlamaktadır. Bu tabii ki insanların vücutlarına göre de değişiklik göstermektedir. Herkeste bir anda yağ yakımı sağlanamaz. Ama yüksek tempolu hareketler bizde daha fazla kalori yakımına sebep olur. Böylece verilen efordan yağ yakımına geçilir.

Kardiyo Yapmak Kas Kaybına Neden Olur mu?

Kardiyo antrenmanları sırasında eğer doğru bir şekilde hareketler yapılmazsa kas kaybı görülebilir. Ancak kas kaybının asıl sebebi kardiyo egzersizleri değil, çok düşük kalori beslenme ile ilişkilidir. Kardiyo antrenmanlarına başlandığı ve düzenli şekilde yapıldığı zamanda, alınan kalori miktarı zamanla azaltıldığında ve düzenli bir beslenme programı oluşturulduğunda kas kaybı görülmez.

Vücut, ihtiyaç duyduğu enerjiyi alınan besinlerden sağlayamadığı zaman kaslara yönelir. Yani bu olaydan sonra kas kaybı başlar. Kardiyo yapıldığı zamanlarda dengeli ve sağlıklı beslendikten sonra kas kaybı yaşanmaz.

Kardiyo Yapmak Kilo Vermeyi Sağlar mı?

Bu sorunun cevabı kesinlikle evettir. Çünkü kardiyo ister yüksek tempolu olsun ister düşük tempolu her iki çeşidinde de kalori yakmaya neden olduğu için kilo verme süreci gerçekleşir. Düzenli beslenme ile bu süreci desteklerseniz kısa sürede kilo verebilirsiniz. 

Sık Sorulan Sorular

Kaç dakika kardiyo yapılmalıdır?

30 ila 45 dakika arasında kardiyo yapabilirsiniz.

Kardiyo egzersizler nelerdir?

Bisiklet sürme, yüzme, yürüyüş ve kayak yapma gibi egzersizlerin yanında alet ile yapılacak egzersizlerde kardiyo egzersizleri arasında yer almaktadır.

Yağ yakımı sağlamak için kardiyo ne zaman yapılmalıdır?

Kardiyo aslında günün her saati yapılabilir fakat yağ yakımını arttırmak için en ideal olan sabahları aç karna yapacağınız kardiyo egzersizleridir.

Sonuç

Sonuç olarak kardiyo çalışmaları vücutta son derece etkin rol oynar. Hem sağlık açısından hem de kilo verme açısından bu spor egzersizi her açıdan oldukça verimli geçer. İnsanlar kısa ya da uzun zamanlarda aktif şekilde sağlam kilolar vermektedir. Kalıcı bir fitliğe sahip olmak için ise bir uzman tarafından çalıştırılmak da fayda vardır. Çünkü kendi başınıza yaptığınız kardiyo egzersizlerde herhangi bir hareketin yanlış yapılması durumunda kas ve eklemlere zarar verebilirsiniz. Bunun için uzman ekip ile sağlam bir ekip ile çalışmak size pek çok artı yön taşıyacaktır.

Fakat benim zamanım yok veya çalışan biriyim diyenler için evden kolayca antrenmanlar için destek alabileceğiniz barankalayci.com adresinde istediğiniz ve ulaşabileceğiniz tüm hizmetler size sporu bir hayat biçimi haline getirmenizde yardımcı olacak, sporu severek yapacaksınız. Hayat biçiminiz ve hobiniz haline getirerek kolaydan zora tüm kardiyo hareketlerini öğrenmenizi ve bilgilenmenizi sağlayacak olan uzman ekip, size sporun zevkini tattıracaktır.