Boy Uzatma Egzersizleri

Boy Uzatma Egzersizleri

Boy uzatma egzersizleri, boyunu uzatmak isteyen özellikle daha kısa boy ölçüsüne sahip olan kadın ve erkekler tarafından sıklıkla araştırılan egzersiz hareketleri arasında yer alıyor. Boy uzatma konusuna ilişkin olarak doğal yöntemler ile pek çok boy uzatma yöntemi karşımıza çıkıyor. Özellikle genç kesimin boy uzatma yöntemleri ve boy uzatma egzersizleri konusuna daha büyük bir hassasiyet ile yaklaşıyor.

Boy uzatma, boy uzatma yöntemleri gibi konularda bilimsel çalışmalar sonucunda elde edilen veriler artsa da bu konudaki çalışmalar devam etmektedir.   Bu konuya ilişkin doğal yöntemler ile pek çok boy uzatma yöntemi karşımıza çıkıyor. 

“Boy Uzatma Egzersizleri & Boy Uzatma Yöntemleri” başlıklı bu yazımızda pek çok kişi tarafından araştırılan  “Boy nasıl uzar?” , “Boy uzatma teknikleri nelerdir?”, “Boy uzatma çalışmaları işe yarar mı?” gibi soruların cevaplarını sizler için derledik. İyi okumalar ve sağlıklı günler dileriz.

Doğal Boy Uzatma Yöntemleri 

Bir kişinin boy uzunluğunda belirleyici olan ana faktör, genetik yapı yani DNA'dır. Bunun yanı sıra beslenme düzeni, uyku düzeni, hormonlar ve tıbbi durum da   gelişim sürecinde kişinin boyunun uzunluğunu etkileyebilen diğer faktörlerdir. 

Yapılan çalışmalara göre DNA yapısının bir kişinin boyunun ortalama olarak %80'inden sorumlu olduğunu ortaya koyuyor.  İnsanlar genellikle 20’li yaşların başına kadar büyür ve uzarlar. Bu döneme öncesinde ise ergenlik ve çocukluk dönemleri boyunca çevresel ve yapısal faktör boy uzunluğunu etkileyebilmektedir.

Boy uzatmak için pek çok doğal yöntem mevcut. Bu yöntemlerin başında ise doğru beslenme geliyor. Kemiklerin sağlıklı gelişimi ve uzaması için kalsiyum, fosfor, magnezyum, protein ve vitaminlerin alınması çok önemli. Bu nedenle, süt, yumurta, et, balık, yeşil yapraklı sebzeler ve meyveler tüketmek boy uzatma sürecinde oldukça önemlidir. Ayrıca, egzersizler ve uyku düzenin de boy uzaması üzerinde etkili olduğu bilinmektedir.

Yeterli miktarda uyku vücuttaki anabolik faaliyetlerin tamamı için hayati bir önem taşırmaktadır. Uyumak, vücudumuzda büyüme ile ilgili hormonların salgılanması için oldukça önemli olan bir zaman dilimidir. Kaliteli uyku dinlenme, büyüme, gelişme uzama ve  iyileşme gibi vücudun yapıcı durumlarını desteklemektedir

Boy Uzaması Nasıl Gerçekleşir? 

Bebeklik ve çocukluk döneminde hızlı bir büyüme ve uzama süreci söz konusudur. Büyüme ve uzama süreci; kol ve bacaklarındaki uzun kemiklerde yer alan büyüme plakalarındaki değişiklikler sebebi ile meydana gelmektedir. Bu büyüme plakaları yeni bir kemik oluşturduğunda, uzun kemikler daha da uzar. Bu uzama da çocuğun boy oranı artırır.

Bebeklik döneminde %50 oranında büyüme; 2 ila 5 yaş arasındaki çocuklarda yılda ortalama 6,3–8,9 cm büyüme;  10 yaşına kadar, her yıl ortalama 6,3 cm büyüme gözlemlenir.11 yaşından 21 yaşına kadar süren ergenlik döneminde ise ergenler, yetişkinlikte sahip olacakları boy uzunluğunun son %15-20’lik kısmı kadar daha uzarlar ve 21 yaşından sonra da genellikle boy uzama süreci durur. Büyüme plakaları yeni kemik oluşumunu bırakır. Bu da büyümeyi durdurur. Boy uzatma egzersizleri ise boy uzatma sürecini destekleyen önemli bir uzama yöntemidir.

Boy Uzamasını Etkileyen Faktörler

Büyüme ve gelişim sürecini etkileyen temel faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • DNA ve genetik faktörler, 
  • Beslenme düzeni,
  • Yeterli miktarda uyku, 
  • Hormonal denge,
  • Hormonal sağlık 

Boy Uzatma Egzersizleri

“Doğal boy uzatma yöntemleri” gibi “boy uzatan egzersizler” gibi sunulan pek çok egzersizin işe yaramadığı bilinmektedir. Çünkü boy uzatma süreci çocukluk döneminin başında yani  gelişim döneminde gerçekleşen ve bunun yanı sıra büyük bir bölümünün genetik faktörlere bağlı olan bir süreçtir. Özellikle yetişkinlik dönemi ve sonrasında boy uzatmak pek de mümkün değildir. 

Yetişkinlik dönemi öncesinde boy uzatma egzersizleri arasında yüzme, basketbol, voleybol, futbol ve yoga yer almaktadır. Bu spor dallarının hem kemikleri hem de kasları güçlendirdiği ve boy uzama sürecine de yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca, sırt egzersizleri, bacak uzatma hareketleri ve asma hareketleri de boy uzatmaya yardımcı olabilen egzersizlerdir. Bu egzersizlerin boy uzama sürecinde yetişkinlik dönemi öncesinde yapıldığında etkili olabilmektedir. Fakat boy uzama sürecine verdiği destek kişiden kişiye göre değişmektedir.

Gelişim dönemi tamamlandıktan yani büyüme plaklarının durduğu dönemden sonra kısacası yetişkinlik dönemi ve sonrasında yapılan hiçbir boy uzatma egzersizleri boyun uzaması konusunda herhangi bir etki sağlamamaktadır. Ayrıca yaş ilerledikçe zaman içerisinde boyda kısalma da söz konusu olmaktadır. 

Yapılan çalışmalar göstermektedir ki boy uzaması, boy uzatma ameliyatları gibi cerrahi müdahale operasyonları dışında boy uzatma egzersiz ile geliştirilebilecek bir olay değildir. 

Sonuç:

Kişinin boy uzunluğunda belirleyici olan temel faktör, genetik yapı yani DNA'dır. Bunun yanı sıra beslenme düzeni, uyku düzeni, hormon denge ve tıbbi durum da boy uzaması ve gelişim sürecinde kişinin boyunun uzunluğunu etkileyebilen önemli faktörler arasında yer almaktadır.

İnsanlar genellikle 20’li yaşların başına kadar büyür ve uzarlar. Bu döneme öncesinde ise ergenlik ve çocukluk dönemleri boyunca çevresel ve yapısal faktör boy uzunluğunu etkileyebilmektedir. Bebeklik döneminde başlayan büyüme, çocukluk ve ergenlik dönemlerine kadar devam eder. 21 – 22’li yaşların sonuna doğru yani yetişkinlik döneminde ise uzama yani büyüme durur. Bunun temel nedeni ise büyüme plaklarının durmasıdır.

Alanının büyük başarılar elde etmiş  olan ve geniş bir bilgi birikimine sahip olan Baran Kalaycı’dan güvenilir ve etkili personal training hizmeti alarak; kavuşmak istediğiniz fiziksel  görünüme ve hedeflerinize pkısa sürede kavuşabilirsiniz. Sizler için hazırlanan özel olarak hazırlanan egzersiz programı ile verimli bir antrenman deneyim yaşayabilirsiniz. Detaylı bilgi almak ve randevu için barankalayci.com’u ziyaret edebilirsiniz.