Amonyağın Antrenmana Etkileri

Amonyağın Antrenmana Etkileri

Halter ve powerlifting gibi spor müsabakalarında sporcuların ağırlıkları kaldırmadan evvel amonyak kokladıklarına çoğu kez şahit olmuşsunuzdur. Peki, sizce bunun nedeni nedir, amonyağın antrenmana etkileri nelerdir, gerçekten de amonyak kullanmak performansımızı etkiler mi ya da amonyak ne sıklıkla ne kadar kullanmalıyız gibi sorulara yanıt arıyorsanız bu yazımızda sizlere amonyak ve spora etkileri konusunda kısa bir bilgilendirme yapacağız. Öncelikle amonyağın nasıl bir bileşen olduğunu içerisinde nelerin olduğunu ve nerelerde kullanıldığını bahsederek yazımıza başlayalım. 

Amonyak Nedir?

Spor müsabakalarında sıkça kullanıldığına şahit olduğumuz amonyağın ne olduğu konusunda herkes arama motorları üzerinde araştırmalar yaparak bilgilendirmeye sahip olmak istemektedir. Bunun için amonyak nedir gibi sorularla başlayan süreç, zararları, etkileri, kullanım sıklığı, hangi sporlar için uygundur gibi sorularla devam etmektedir. 

Amonyak, NH3 formülü ile kısaca gösterilmektedir. Azot ve hidrojen atomu kullanılarak meydana gelmiştir. Renksiz, keskin ve burnumuza hoş bir koku bırakmayan gaz bileşiğidir diyebiliriz. OH- iyonu olmadığı halde zayıf bir baz özelliği gösterildiği bilim insanlarınca tespit edilmiştir.

Genelde sanayi alanında azotlu gübreler ve nitrik asidin üretiminde ilk madde olarak kullanıldığı bilinmektedir. Laboratuvar ortamlarında ise zayıf baz ve birçok kimyasal maddelerin elde edilmesi amacı ile kullanılmaktadır.

Diğer kullanım yerleri ise amonyağın nitrik asitle birlikte amonyum tuzlarının imalı, üre, boya, plastik ve ilaç sanayinde organik madde üretiminde kullanılmaktadır. Amonyak gaz olarak normal ısılarda basınç uygulandığında kolayca sıvılaşma göstermektedir. Ortaya çıkan bu sıvının buharlaşma ısısı ise oldukça yüksektir. Bundan dolayı endüstri alanında soğutucu olarak da kullanımını görmekteyiz. 

Amonyağın spor alanında da kullanıldığını ancak bu alanda kullanırken uzman görüşü dâhilinde belirli oranlarda kullanılması gerektiğini bilmekteyiz. Çünkü her ne kadar amonyak zararsızmış gibi görülse de ne yazık ki faydası olduğu kadar düzenli ve sık kullanımlarda vücut üzerinde bazı olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Bundan dolayı spor öncesi bu maddeyi koklayan kişilerin amonyak faydaları ve zararlarını araştırmaktadır.

Amonyak Koklamak Etkili Midir?

Amonyak koklamak üzerine 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre 3 saniye içerisinde squat ve bench press uygulaması yapıldığı tespit edilmiştir. Amonyağın solunumu sonrasında kaldırışın yapılması soluma işlemi olmadan yapılan işleme göre kişinin bu durumdan etkilenme süresine göre de etkisi değişmektedir. Anlık olarak etkilenmek ve yorgunluk hissinin ortadan kalkmasına, hareket etmeye odaklanmayı da etkilediği gözlemlenmektedir.

Özellikle halter gibi spor dallarında amonyak kullanan sporcuların kaldırış öncesi motivasyonlu ve psikolojik olarak amonyak kullanımının kendilerini daha da iyi hissetmelerine yardımcı olduğu gözlemlenmektedir. Antrenmanlarda ya da spor müsabakaları öncesinde de amonyak kullanımında sporcuların ağırlıkları daha konsantre bir şekilde kaldırmaktadır. 

Amonyağın Zararları

Halter gibi spor dallarında büyük ağırlıklar kaldırmadan evvel ufak bir şişe içerisinde kokulu tuz koklarsanız yapacağınız hareketi daha büyük bir güçle yapabildiğinizi göreceksinizdir. Patlayıcı gücü artırdığı ve genel güç üretiminde artış sağlayabileceği yapılan araştırmalar neticesinde görüldüğünden sporculara amonyak kullanımları önerilmektedir. Ancak sürekli ve sıklıkla amonyak kullanımlarında amonyağın zararları da olmaktadır.

Amonyağın bilinen zararları ise şöyledir;

  • Gözlerde şişme ve yanma
  • Öksürme
  • Boğazda tahriş
  • Burunda yanma ve tahriş
  • Bronşların daralması
  • Geçici ve kalıcı görmeme durumu

Ayrıca yüksek yoğunlaşmada ise gazla ya da yoğunlaştırılmış amonyum hidroksitle temas durumunda gözün yüzey hücrelerinin şişmesine ve kaymasına ve geçici ya da kalıcı körlüğe kadar neden olabilmektedir. Bundan dolayı amonyak kullanımlarda mutlaka ölçülü olmalı ve uzman bir görüşten faydalanarak kullanımlarınızı sınırlandırmalısınız. 

Sonuç

Amonyağın kullanım alanları ve olası etkileri hakkında bu alanda uzman eğitmenlerden, doktorlardan görüş alabilir ve spor alanındaki kullanımlarınızı yönlendirebilirsiniz. Barankalayci.com’u ziyaret ederek etkili ve güvenilir personal training hizmeti alabilirsiniz. Daha fazla bilgi ve rezervasyon için bizimle iletişime geçebilirsiniz.